Herra Haapala

Mikseivät kauppojen ovet aukene meille?

Vastikään Pohjois-Karjalan kauppakamari haki laajempia aukioloaikoja vähittäiskaupoille. Siitähän ammattiliitto PAM älähti: yrittäjä ei missään tapauksessa saa pitää pyhisin kauppaansa auki, tehdä hyvää liiketoimintaa ja tarjota lisää töitä.

 

PAM heittää väitteitä omaksi tuekseen, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua. Vetoavat mm. siihen, että kauppojen pitäminen auki pyhäpäivinä ja ovien aukaiseminen tuntia aikaisemmin olisi tappiollista. Jos näin on, niin siihen ei tarvita mitään ammattiliittoa ja sopimuksia rajoittamaan yrittäjien liiketoiminnan vapauksia. Eiväthän kauppiaat halua tappiota tehdä, niin miksi he sitten haluaisivat tehdä PAMin mielestä tappiollista toimintaa? Vastaus tähän on yksinkertainen: se ei ole tappiollista ja yrittäjät haluavat tietenkin tienata sillä enemmän. Minun on vaikea kuvitella, että Siwan myymäläpäällikkö Irmeli haluaisi sortaa ja kiusata työntekijöitään herättämällä heidät tuntia normaalia aikaisemmin omalla kustannuksellaan. Mutta näyttää siltä, että ammattiliittojen on helppo niin kuvitella.

 

PAM väittää, että jotka haluavat yrittäjän harjoittavan vapaasti liiketoimintaansa eivät tiedä kaupan arjesta mitään. Kyseenalaistan sen Siwan Irmelin olevan tietämätön omasta kaupastaan. Ne kauppakamarin pojat kuitenkin ymmärtävät laajemmin näitä asioita kuin vanhan liiton SKDL-ay-rahtari. Kukaan ei halua tehdä kaupassa kannattamatonta toimintaa. Jos halutaan laajentaa liikkeen toimintaa, niin annetaan heidän laajentaa. Työntekijät saavat sitten parempaa palkkaa bonuksien kanssa pyhäyönä nykyisten säädösten mukaisesti. Yrittäjä sitten katumapäällä rajoittaa putiikkinsa aukioloaikoja, mikäli toteaa sen olleen kannattamatonta.

 

Uskovatko ammattiliitot tosiaan niin, että mikäli jokin ei ole erikseen kiellettyä, niin se on sitten pakollista?

 

Minun mielestäni kaikkien kauppojen aukioloajat tulee vapauttaa täysin. Vapaa markkinatalous ohjatkoon yrittäjiä siinä, että minä aikoina kaupan ovet ovat lukossa ja milloin avoinna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Toisaalta olen kanssasi siitä samaa mieltä, että kauppojen aukioloajoissa saisi olla enemmän joustoa. Työnantaja joutuu tekemään mahdollisesti vain erilaisia sopimuksia työntekijöiden kanssa, jos kaikille ei yötyöt sovikaan.

Toisaalta taas jonkinlaiset aukioloajat on hyvä olla olemassa jo ihan vain siitä syystä, että ne osaltaan suojelevat pienyrittäjien hyvinvointia. Pieni ostoskeskuksen putiikki joutuu olemaan aina auki kun isot yrittäjät vieressä ovat auki. Muutenhan menettää mahdollisesti asiakkaita.

Jos työntekijöitä on 1-2, mukaanlukien yrittäjä itse, joutuu aika ahtaalle. Isommalla firmalla kun on mahdollisuus laittaa niitä sunnuntaityöntekijöitä, mutta yrittäjä tarvitsee ja ansaitsee vapaapäivän: joka kylläkin usein menee yrityksen muuhun työhön, kuin itse myyntiin ja asiakaspalveluun.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Katson, että vapaat aukioloajat palvelisivat eniten pienia päivittäistavarakauppoja. Isoja pytinkejä olisi vaikea pitää ympäri vuorokauden auki ja yhtä aikaa kannattavana.

Pienyrittäjät kauppakeskuksissa nykyäänkin pistävät ovensa muita aikaisemmin kiinni. Tietenkin siinä menettää mahdollisia asiakkaita, mutta kannattako jotain lankakauppaa pitää useita tunteja pitempään.

Jos pytingissä on hyvin vähän työntekijöitä, niin silloin ei varmaan kannata laajentaa aukioloaikojaan. Siihen ei olla pakottamassa aukioloaikojen rajoituksia poistamalla. Yrittäjä varmasti tietää, että mikä on paras ratkaisu asiaan.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Niin, eihän nytkään haettu kaikkien liikkeiden aukioloaikoihin laajennusta vaan juurikin päivittäistavarakauppoihin. Ja sellaisia se varmasti palvelisikin, eikä työvoimasta pitäisi olla puutetta. 24h kaupat toimivat todistetusti hyvin. Yöaikaan myyntityötä tekee usein vartija, jolloin turvallisuus säilyy myös muilla työntekijöillä.

Siis tuo lankakauppojen puolustukseni koski vain ajatusta siitä, että ihan kaikki aukioloajat vapautettaisiin. Se voisi pistää yrittäjän ahtaalle, koska kilpailu kiristyy. Eihän toki vapaassa markkinataloudessa muita pakottajia ole kuin sen omat lainalaisuudet, jolloin yrittäjä joutuisi miettimään keinoja vastata tarpeeseen olla auki pidempään jollain tapaa. Jos kysyntää on silloin, kun pienyrittäjä ei voi siihen vastata, on yrityksen tie lyhyt.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #3

"Jos kysyntää on silloin, kun pienyrittäjä ei voi siihen vastata, on yrityksen tie lyhyt."

Joku toinen sitten vastaa siihen kysyntään.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala Vastaus kommenttiin #3

Nykyäänkin nuo lankakaupat ovat huomattavasti lyhyemmän ajan avoinna kuin ovat oikeutettu. He katsovat niiden aikojen olevan heille parhaimmat mahdolliset ja ylimääräinen aukipitäminen voi aiheuttaa enemmän kuluja kuin tuottoja. Kyllä ne pytingit ovat kuitenkin onnistuneet elämään. Jos jokin toinen lankakauppa on pitempään auki, niin sillä on etulyöntiasema vain toisen ollessa suljettuna. En meinaa uskoa, että joku puoliltapäivin lankoja ostamaan menevä valikoitsisi kauppaa sillä, että meneekö se kiinni neljältä vai kuudelta - muut seikat niissä vallitsee.

Pekka Heliste

Älä viitsi, suuret ketjut ajavat 24/7/365 aukioloaikaa , pienet vastustavat

Nuo ketjujen kauppojen hoitajat eivät ole kauppiasyrittäjiä vaan ketjun palveluksessa olevia käskyläisiä.

K-kaupassa heitä pidetään jonkinlaisena yrittäjinä, mutta kun hinnat ja tavarat tulevat pääkonttorin määräyksillä niin itsenäisyys on samaa luokkaa kuin Osuuskauan kaupanhoitajalla .SOK ei sentää yritä kaupata osuuskaupanhoitajaa yrittäjänä.

Yksinäinen pikkukauppias ei kauaa kykene valvomaan 24/7/365 periaatteella, tuho tulee jo viikossa

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala Vastaus kommenttiin #6

Jos ei pysty, niin sitten kauppaa ei pidetä avoinna ympäri vuorokauden ja vuoden. Simple as that.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #9

Kauppa on keskittynyt ostoskeskuksiin ja vuorasopimuksen ehtona on, että kaupan on oltava auki ostoskeskusken aukioloaikoina .

Ja vaikka laki nyt antaa mahdollisuuden pitää auki silloin kun haluaa niin vuorasopimusta ei uusita, yllätys yllätys

Jukka Mäkinen

Kaikista aukioloaikoja koskevista laeista pitää luopua. Myös ravintoloiden ja viinkauppojen.

Pekka Heliste

Suomen Yrittäjät vastustavat vapaata aukioloa
Ilmeisesti persut haluavat tappaa pienkaupat ?

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/avoin...

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Status quo ABC & co:n myymälät hyötyvät monopoleistaan öisin ja sunnuntaisin.

Ruotsissa on sitten tapettu pienkaupat, kun siellä on vapaat aukioloajat. Taisin sitten nähdä paljon harhoja viimeksi Ruotsissa käydessäni.

Pekka Heliste

Ruotsissa onkin huolehdittu, ettei kauppa ole keskittynyt ja ostoskeskuksien rakentamista niitylle on rajoitettu.Näin jää tilaa pienkaupoillekin kun ostari ei sanele aukioloaikoja.

Toki Ruotsissakin on ostoskeskuksia, mutta ne on rakennettu jo 50-60-70-luvuilla, kun niiden rakentamista ei vielä rajoitettu.

Et ole ehkä huomannut, että elämme Suomessa ja lait pitää säästää Suomen oloihin ???
Kannattaa muuttaa Ruotsiin jos haluaa säätää lakeja Ruotsin markkinoille ?

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala Vastaus kommenttiin #13

Kirjoitit helmikuussa, että valtionkirkko pitää lakkauttaa. Ruotsissa se on lakkautettu. Joten muutappas säkin sinne.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #15

Minä ajankin lakeja Suomen olosuhteiden mukaan, sinä Ruotsin tilanteen mukaan

Pekka Iiskonmaki

Miten joku voi ilman yhtään osaketta puuttua jonkun yrityksen aukioloaikoihin?

Pekka Heliste

Osuuskaupassa ei ole yhtään osaketta

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Osuuskaupassa on omistajat päättävät asioista (kuten kaikissa firmoissa). S-Ryhmässä asiakasomistajia edustaa edustajisto.

Kauppojen aukioloajat tulisi olla omistajien asia eikä Avin.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #16

Omistajat eivät päätä osuuskaupassa eivätkä keskossakaan aukioloajoista.Ne ovat toimivan johon päätettävissä.

Yrityksessä omiatajat päättävät osingin jaosta, tili-ja vastuuvapauden myöntämisestä ja hallituksen valinnasta.

Aukioloaika on operatiivinen asia ja kuuluu toimivalle johdolle

Toimituksen poiminnat