Herra Haapala

Pikkusieluiset vastustavat korkeita rakennuksia Rovaniemellä

Kun katsoo Rovaniemen keskustaa etäältä, siitä tulee hyvin vahvasti mieleen Pohjanmaa. Aakeeta laakeeta. Kattojen harjat kulkevat hyvin tasaisesti eikä isoja korkeuseroja löydy. Jos katoilla kasvatettaisiin nurmea, ei maisema eroaisi pohjanmaalaisesta peltomaisemasta.

Tämäkö pitäjä pitäisi olla Pohjois-Suomen keskus ja merkittävä turistikohde? Täällähän talot eivät saa olla sen isompia kuin synnyinseutuni kyläkoulut – ja nekin olivat pieniä.

On aivan järjetöntä, jos joku yrittäjä, sijoittaja ja vastaava haluaa rakentaa korkean rakennuksen, niin joku kommunisti itkee siitä lehtien palstoilla ja toinen tekee valituksen hallinto-oikeuteen. Ja kun joku toimelias yrittäjä haluaa laajentaa omaa rakennustaan muutaman kerroksen ylös, niin joku kivijalassa lymyilevä hyypiö itkee, ettei aurinko paistaisi enää sen ovelle. Näin alkukantaiset ihmiset eivät ansaitse mitään muuta kuin joutua häpeäpaaluun.

Meidän tulee kohdella Rovaniemen keskustaa kaupunkina. Asumiselle ja liiketoiminnalle olisi merkittävää hyötyä, jos kerrostalot saisivat olla oikeasti korkeita eikä mitään pikkumökkejä. Jos ja kun joku on valmis rakennuttamaan isoja ja hyödyllisiä taloja, heille se mahdollisuus on suotava.

Nykylainsäädäntö on riesana ja tuomioistuin ei tee aina hyviä ratkaisuja. Järkevät perustelut rakennusten korkeuksien rajoittamiseksi ovat todella harvassa eikä niitä vinkujat koskaan ole esittäneet.

Voiko pikkusieluisempaa ihmistä olla olemassa, joka itkee kerroksen ”liian” korkeasta rakennuksesta? Annetaan kaupungin näyttää kaupungilta. Rovaniemi kasvaa ylös.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Onhan siellä jo kirkontorni ja Jätkänkynttilän pilarit...

Vanhana rovaniemeläisenä olen paikkakunnalla pistäytyessäni ihmetellyt, millainen sekamelska mauttomia eri kokoisia kioskeja on tullut kaupungin keskustasta, ilman mitään yhtenäisyyttä tai johdonmukaisuutta.

Ei Rovaniemi ole tähänkään saakka profiloitunut millään torneilla eikä pilvenpiirtäjillä -- niiden tuominen muuttaa perinteisen kaupunkikuvan pysyvästi, ja monien mielestä pilaa sen. Mitäpä se haittaa, vaikka kaupunkikuva jatkaisi peräpohjalaista rakentamisperinnettä, ja kenties Alvar Aallon hengessä ihmisen mittaisen arkkitehtuurin toteuttamista hyvällä maulla? Omaperäisyys ja laatuun panostaminen on paljon arvokkaampaa kuin matkien kopioiminen.

Voisitte ainakin ihan rauhassa odottaa, mikä lopputulos ja kokemus Helsingissä saadaan Jätkäsaaren ja Kalasataman alueiden korkeasta rakentamisesta -- ei niitä hevin lähdetä purkamaankaan kun ne ovat valmiit, vaikka olisi tehty millaista sutta asukkaiden kannalta. Ja jos on aivan pakko, niin yhtä ainoata silmään pistävää tötteröä ei kannata tehdä, vaan niitä on sitten oltava rykelmä.

Älkää nyt ainakaan suotta sinne niin korkeata tehkö, että pelastuslaitoksen nostolavat eivät yllä ylimpiin kerroksiin. Eikä rakennusmaan puute voi Rovaniemellä olla mikään perustelu tornien tekemiselle.

Pari isompaa hotellia sinne tarvitaan, että kaikki kiinalaiset mahtuvat - tehkää ne ennen kaikkea tyylikkäiksi ja hyvällä maulla, maisemaan istuviksi. Ja sitten muualle Lappiin matkailukeskusten kapasiteetti moninkertaiseksi samasta syystä!

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Valitettavasti mikään perustelusi ei ole kestävä. Ei voida tehdä kaupunkipolitiikkaa vaatimattomuuden ehdoilla. Perinteisestä kaupunkikuvasta ei ole iloa, kun se on esteenä kaupungin kehittämiselle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo vastaväite ei ole kestävä. Euroopasta, jopa Ruotsista, löytyy lukuisia matkailijoiden suosimia pikkukaupunkeja, jotka pitävät kiinni ilmeikkäästä, ihmisen mittaisesta rakentamisesta. Jopa Pariisin kaupunkisuunnittelijat ovat haukan tavoin vahtineen kaupungin vanhan keskusta-alueen profiilin säilyttämistä ja kironneet sitä Monparnassen tornia, joka sen pilaa. Rovaniemi on pikkukaupunki ja sellaisena pysyy. Ei sinne saada mitään Manhattania. Muutama tornitalon tötterö näyttäisi siellä lähinnä säälittävältä. Arkkitehtuurin laatuun panostaminen on paljon viisaampaa kuin panostaminen kerrosten määrään.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala Vastaus kommenttiin #4

>Kaupunkiin 10-kerroksinen rakennus
>Kaupungin maine pilalla
Juuh, elikkäs...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #8

Kommentti # 4. ei sisällä "siteeraamiasi" ajatuksia.

Samassa hengessä voi kysyä, eikö Rovaniemellä tosiaan ole mitään järkevää tekemistä nykyään, vai aiotteko kisassa mitalisijoille?

https://www.google.fi/search?q=world%27s+tallest+b...

Onko realismi ja järki paennut jonnekin Lapin jätkien, poromiesten ja turkiskauppiaitten markkinapaikalta?

Pekka Iiskonmaki

Vieläkö niin pohjoisessa edes rakennetaan?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Pohjoisempanakin pitäisi rakentaa ja paljon, ettei tarvitse myydä ei-oota Beijingistä ja Shanghaista tulijoille. Tulijat ovat jo saaneet katsella pilvenpiirtäjiä aivan tarpeekseen, eivät he niitä tule Rovaniemeltä etsimään.

Ja Rovaniemellä pitäisi opettaa palvelemaan heitä monipuolisesti, ettei Peräpohjolan väki vain makoile työttömyyttään valittelemassa eikä työvoiman tarvitse tulla sinne etelästä.

Rovaniemellä voidaan ylläpitää vireää kaupunkikuvaa palvellen jopa pääosin katutasossa, tarvitsematta kulkea hissillä tai liukuportailla. Korkeilla taloilla ei ole mitään uutuusarvoa, ellei niitä tehdä puusta. Rakentakaa siis niin korkeaa kuin pystytte puusta tekemään!

Pekka Iiskonmaki

#5
Eikös siellä Kalotissa ole perinteinen asumus kota?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #6

Kota-aiheiset hotellit ja ravintolat ovat jo sellainen klisee, ettei niitä tarvita enempää mihinkään tarkoituksiin.

Rovaniemeltä katsoen etelässä eli Oulussa vallitsi välillä eriskummallinen arkkitehtoninen suuntaus, jossa lisättiin rakennuksiin huvin vuoksi jos minkälaista uloketta ja lisuketta. En sitäkään nostaisi esimerkiksi hyvästä mausta, vaikka se omaperäistä olikin.

Oulunsalon kunnantalo härpäkkeineen taisi päätyä ihan suojelukohteeksi: https://www.google.fi/search?q=Oulunsalon+kunnanta...

Mikko Heikkinen on alkujaan rovaniemeläinen arkkitehti, mutta moderni jälki on kyllä usein karun pelkistettyä.

http://www.finland.org/Public/default.aspx?content...

https://www.finavia.fi/fi/rovaniemi/lyhyesti/

Toimituksen poiminnat