Herra Haapala

Kommunismi on suurin rikos ihmiskuntaa vastaan

  • Kommunismilla ei tule olla paikkaa todellisuudessa
    Kommunismilla ei tule olla paikkaa todellisuudessa

Vesa Puuronen jatkoi tuttuun tapaan perinteistä kommunistista ilosanomaansa (LK 13.5.). Kommunismi on kaikessa mahdollisessa muodossaan aiheuttanut pelkkää kärsimystä ja tuskaa ihmisille kautta maailman. Kun yhteiskunnassa kommunismi pääsi valtaan, ihmisille oli tarjolla vian yhtä ainoata vapautta – vapaus elämästä. Neuvostoliitto oli reaalisosialismin ruumiillistuma siinä missä muutkin kommunistiset valtiot. Kommunistinen oikeusjärjestelmä keksi syyllisen ennen mitään ”rikosta”.

 

Marxin ja Engelsin Kommunistisen puolueen manifesti oli aikansa paatoksellinen teos kohdistettu helposti agitoitavaan työväkeen. Jo aikanaan se perustui hyvin pitkälle pelkkään viholliskuvien luomiseen siitä väestä, joka työväelle tarjosi sanan ”työ” väen etuliitteeksi. Marxin ja Engelsin viholliskuvat olivat jopa järjettömiä, mutta niillä vedottiin työväen tunteisiin: ”Porvarimme eivät tyydy siihen, että heidän käytettävissään ovat heidän työläistensä vaimot ja tyttäret, puhumattakaan julkisesta prostituutiosta, vaan pitävät päähuvituksenaan vietellä vuoron perään toistensa aviovaimoja.” Edellä oleva lainaus on ote suoraan Kommunistisen puolueen manifestista.

 

Viime syksynä kävin Tallinnassa Miehitysmuseossa. Ryhmämme opas oli aluksi varovainen sen suhteen, jos suomenkielisessä ryhmässämme olisi ollut Vasemmistoliiton kannattajia tai muita sosialisteja. Kun vapautimme hänet sosialismin pelosta, hän alkoi kertoa hänen perheensä historiaa kuin myös mitä tapahtui Virossa ennen Neuvostoliiton miehitystä ja sen aikana. Kaiken sen virolaisen kärsimyksen, menetyksen, surun ja tuskan tunsi omassa kylmettyneessä sydämessäni. Eräs kaverini siltä vierailulta totesi lyhyesti ja osuvasti: ”Kommunismi on suurin rikos ihmiskuntaa vastaan”. Kotona meidän maatilalla eräs virolainen lomittaja oli kertonut nuoruudestaan Neuvostoliiton alaisessa Virossa: ”Oi, kyllä ruoka oli hyvää, todella hyvää. Mutta se kaikki vietiin tuonne Moskovaan, Moskovaan kaikki vietiin.” Nämä tiivistivät erittäin selkeästi, että mitä kommunismi on aiheuttanut meidän rakkaalle veljeskansallemme. Venezuela on ajankohtainen esimerkki hienosta maasta, jonka kaiken hyvän tuhoaa kommunismi.

 

Neuvostoliitto on kuollut. Jäljelle jääneet elävät fossiilit eli kommunistit voisivat tehdä samoin. Minä laulan ilolla ”alas punakaarti” ja se tulee suoraan sydämestäni.

 

Tasan 99 vuotta sitten järjestettiin vapaussodan päätyttyä valkoisten voitonmarssi Helsingissä. Hyvää voitonpäivää kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kommunismi kuoli onneksi jo Kekkosen aikana. Eikä ole ollut päättämässä eduskunnassa sen jälkeen.

-03-19 On ollut Sosialisoimassa kansan taskuilta Marxin oppien mukaan Kepu ja Kokoomus.
Sakasan ja Ranskan pankeille lapioitu rahaa III-tukipaketilla.
"Kreikka" peitenimellä.
-90luvulla Kepu,kok Sosialisoi kansalta KOP ja SYP pankkituet ,liikepankeille.

Kepu kannattaa yhä "kolhoositoimia", maataloustuet valtion kassasta,kansalta kerätyistä veroista. Vielä Globaalissa markkintloudessakin.Maatila -Yrityksille.

Pekka Pylkkönen

Mutta dialogin kannalta kommunismilla on ehdottomasti paikkansa. Ensinnäkin se nosti ennennäkemättömällä voimalla keskusteluun kysymyksen tuotannon jakamisesta eri tahojen välille. Toiseksi se osoitti vahvasti miksi markkinat ovat ylivertaisia keskitettyyn vallankäyttöön verrattuna useissa asioissa.

Itse näkisin että nykypäivänä kommunismista keskusteltaessa voitaisiin pikemminkin katsoa koko järjestelmän ydintä, ei niinkään sitä minkä mielipuolihallinto teki silkkaa mielipuolisuuttaan. Mikä merkitys pääomilla, tuotannon ja päätöksenteon hajauttamisella markkinoille sekä ennenkaikkea insentiiveillä on hyvinvointiin?

Kommunismiin ei luonnostaan voi yhdistää inhimillistä vapautta, sillä vapaa ihminen ilman insentiivejä lopettaa hyvinvoinnin luomisen. Jonot ovat sen "free stuff oven takana kun taas "hard Labour, keep half" oven takana ei ole ketään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kirjoitin alla olevan kommenttini sillä aikaa kun olit kirjoittamassa omaasi ja täytyy todeta, että sanomamme on pohjimmiltaan hyvin identtinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Periaatteessa mikään ismi tai filosofinen suuntaus ei ole rikos sinänsä, vaikkakin tuossa "Kommunistisessa Manifestissa" siteeraamasi mukaisia populistisia ylilyöntejäkin esiintyy. Toimimattomat ismit pitäisi vain jättää science fiction osaston kirjoihin luettavaksi tai pölyttymään. Niitä ei pitäisi milloinkaan kokeilla käytännössä.

Kommunismin ongelma on muun muassa siinä, että se on vain mielenkiintoinen skenaario siitä kuinka yhteiskunnan talous ja toiminta olisi mahdollista järjestää toisella perustalla kuin se luontojaan järjestyy. Sanoin "vain", koska kokonainen leegio pragmaattisia aspekteja estävät sen, että moinen skenaario mitenkään voisi käytännössä toimia.

Toinen suuri ongelma on se, että kun kommunismi jo määritelmällisesti edellyttää totalitarismia ja vallan keskittymistä, niin sen puitteissa on mahdotonta estää julmien diktatoristen hallitusten ja hallitsijoiden esiinmarssia. Itse asiassa sellainen on vääjäämätöntä, koska kommunismi ideologiana on niin perin juurin inhimillisen elämän ja toimintatavan vastaista, ettei sitä voisi edes kokeilla ilman sataprosenttista pakkoa ja kovia sanktioita.

Kommunismi on siis mahdollistanut kansanmurhat ja valloitettujen alueiden taloudellisen riiston, kuten tuossa Viron tapauksessa viittaat, mutta rikos on tapahtunut kommunismin toteuttajien taholta, ei niinkään tuon historiallisen aatteen kirjoittajien taholta.

Käyttäjän amgs kuva

Onko Kiina rikos ihmisyyttä vastaan? Kiina on kommunistinen maa.
Olen asunut kommunistisessa maassa, jossa kommunismin toteutus on ollut ongelmallinen.
Juha Kuikka ja Pylkkönen selittävät sen hyvin. Kun ismien toteuttamisessa poljetaan ihmisoikeuksia, silloin ei sellaista voi mitenkään hyväksyä. Samalla voisi siis väittää, että kapitalismi on suurin rikos ihmiskuntaa vastaan. Tällä hetkellä voi sormilla laskea kommunistisia valtioita, mutta kapitalismi on melkein kaikkialla ja jäljet ovat paikoittain katastrofaalisia. Rikkaat rikastuvat ja köyhä köyhtyvät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Blogisti tarkoitti varmaankin maita, joissa on pyritty noudattamaan kommunismin oppeja kansantalouden sektorilla. Kiinassa luovuttiin siinä mielessä kommunismista jo 80-luvulla ja nykyään se on markkinatalousmaa, jossa yksinvaltaa pitää organisaatio, joka historiallisista syistä kutsuu itseään "kommunistiseksi puolueeksi".

Sinänsä kyllä Kiinassakin on ongelmia ihmisoikeuksien kohdalla, mutta ne johtuvat nimenomaan yksipuoluejärjestelmästä ja ihmisoikeudet siellä ovat ylenpalttisen paljon paremmalla tolalla kuin Maon todellisen kommunismin aikana tai Pohjois-Koreassa nykyisin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä Kiina oli rikos ihmisyyttä vastaan silloin, kun se Maon kaudella pyrki noudattamaan kommunistisia oppeja. Se oli ehkä jopa räikein tapaus suurine loikkauksineen, joka maksoi kymmenien miljoonien hengen ja kulttuurivallankumouksineen joka teki sadismista instituution.

Dengin uudistusten tuloksena taloudessa siirryttiin vaiheittain kohti markkinataloutta ja nyt voidaan puhua suorastaan laissex-faire-kapitalismista. Tämä on tuonut maahan ennen näkemättömän vaurauden nousun, joskin myös ongelmia.

Toki kapitalismissa - joka ei mitenkään ole yksi yhtenäinen järjestelmä - on ongelmansa, mutta sosialististen menetelmien käyttöönotto vain pahentaa niitä, kuten Venezuelan tuore esimerkki osoittaa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

"Onko Kiina rikos ihmisyyttä vastaan?"
Katsotaanpa...
Kiinan Kommunistisen Puolueen jäsenissä miljardöörejä, samaan aikaan kun tavalliset ihmiset elävät pahimmillaan nälkärajalla, check.
Kymmenisen miljoonaa tapettu mielipiteittensä vuoksi, check.
Kansalaisten terveyden ja ympäristön turvallisuuden laiminlyönti, check.
Harmittoman kansanliikkeen jäsenten vangitseminen ja tappaminen elintensiirron materiaalina, check.

Kyllä, Kiinan "Kansantasavalta" on rikos ihmisyyttä vastaan.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Erkki veikin sanat suustani koskien Anan kommenttia.

Kiinasta sosialistinen talousjärjestelmä on siirtynyt lähemmäs kapitalismia, mutta yhteiskuntajärjestelmä on muuten sosialistinen totalitarismiaan myöten.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Monien suomalaisten käsitykset nykyisestä Kiinasta ovat liian synkkiä ja osittain vääristyneitä. Maon aikana kun tilanne oli niin äärimmäiseen hirmuvaltaan verrattavissa, että se on jättänyt ulkomaailman mieliin jälkensä.

Kiinan kommunistisen puolueen jäsenistössä on miljardöörejä, koska puolueeseen kuuluu kymmeniä miljoonia jäseniä. Kiinassa on satoja miljardöörejä puhtaasti yritysmaailmassa menestymisen vuoksi ja tuloerot ovat tietysti myös suuret, niin kuin monessa muussakin kehittyvän talouden maassa.

En tiedä mistä tuon "Kymmenisen miljoonaa tapettu mielipiteittensä vuoksi" olet napannut enkä varsinkaan minkä ajanjakson aikana tapetuista puhut, mutta nykyisin Kiinassa annetaan vuosittain pari kolmetuhatta kuolemantuomiota ja niistä suurin osa on henkiroksista tai huumeiden välittämisestä. Pelkästään mielipiteiden vuoksi ei niitä langeteta, joskin merkittävä kansalaisaktivismi hallituksen vastustamisessa tai varsinkin poliittisen järjestelmän horjuttamisessa saattaa johtaa hyvin pitkiin vankeustuomioihin. Kiinalaiset eivät pelkää puhua ääneen tai kritisoida hallituksen päätöksiä, itse asiassa he ovat monista asioista hyvinkin eripuraista porukkaa.

Täytyy myös muistaa, että jos Suomessa olisi kuolemantuomio voimassa, niin väkilukuun suhteutettuna 3000 olisi noin kymmenen henkeä vuosittain. Kiinalaiset eivät pelkää puhua ääneen tai kritisoida hallituksen päätöksiä.

Kymmenen vuoden Kiinassa elämisen jälkeen maa näyttäytyy hyvin erilaisessa valossa kuin sellaisille, jotka pitäytyvät vanhoissa ennakkoasenteissaan ja cherry-pickying perusteella valikoiduissa uutisissa. Ruohonjuuritasolla Kiina on todellakin aito markkinatalousmaa, vaikka vanhoja suuria valtion yhtiöitä on teollisuudessa edelleen paljon jäljellä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #19

Se kymmenisen miljoonaa (kukaan ei taida tietää tarkkaa määrää) löytyy herra Mao Zedongin ansioluettelosta.

Ja että milloin? Vihje: tässä oli kysymys kommunismista.

Ja uudempien aikojen vihje: Falung Dafa, joka hyödyntää Kiinan "Kansantasavaltaa" ylimääräisillä elimillään. Kuolleet kun eivät niitä tarvitse lainkaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

Niin juuri. Maon aikana tapettiin suoranaisen vainon vuoksi kiintiöperiaatteella jopa ilman oikeudenkäyntiä, jotta kansa pidettäisiin pelossa. Arviot terrorin uhrien lukumäärstä liikkuvat jossain 80 miljoonan kieppeillä.

Oli kuitenkin hyvä, että tämä täsmennys kävi ilmi, koska kovin monet näyttävät uskovan, että Kiinassa vallitsee samantapainen meininki edelleen. Kiinahan on nykyään avoin maa, jonne matkustaminen ja josta pois matkustaminen kansalaisille on hyvin helppoa. Se ei myöskään kommunistimaiden tapaan rajoita maasta pois muuttamista mitenkään, jos muuttaja vain löytää toisen maan, jonne pystyy asettumaan.

Maoa arvostetaan Kiinassa edelleen Kansantasavallan perustajana, mutta hänen politiikkansa on tuomittu kautta linjan. Niin puolueen piirissä kuin kansankin keskuudessa. Maolaisuudesta on siis selkeästi sanouduttu irti kaikella mahdollisella tavalla.

Jyrki Paldán

Voisitko määritellä kommunismin, että me taviksetkin tiedämme mitä vältellä. Ettei vain vahingossa kannateta rikosta ihmiskuntaa vastaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Katso Kiinaa ja Pohjois-Koreaa. Ne ovat eläviä esimerkkejä todellisesta kommunismista.

Jyrki Paldán

Et vastannus kysymykseen. Mikä tekee Kiinasta tai Pohjois-Koreasta kommunistisen? Entä miten me voimme soveltaa sitä kotimaan politiikkaan? Mistä tiedämme mitkä politiikkaehdotuksista ovat kommunistisia?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kiina nyt on vain enää nimellisesti kommunistinen. Maa on nykyään kapitalistinen valtio. Ainoat kommunismiin viitaavat asiat ovat Kiinan kommunistinen puolue, maan virallinen nimi (Kiinan kansantasavalta) ja punalippu. Pohjois-Korea on puolestaan täysi irvikuva kommunismista. Kuuba taitaa olla ainoa nykyinen edes jokseenkin marxilainen valtio.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Varmasti Karl Marxin merkitys ja vaikutus kommunismien perustamiseen on ollut suuri. Marx oli ennen muuta filosofi, hyvässä ja pahassa. Hän oli oikeastaan viimeinen spekulatiivisen filosofian jättiläinen, eli kehitteli aivoissaan systeemin, jonka häntä tyhmempi väki keksi kuvitella tieteeksi. Marx ei ollut tiedemies. Tieteellistä sosialismia ei ole ollut milloinkaan eikä missään. Marx ei tietenkään ollut taloustieteilijä, mutta eräänlainen historioitsija kylläkin. Ennen muuta Marx oli vallankumouksellinen, jonka spekulatiivista filosofiaa haittaa kiihkeä pyrkimys päämäärään, vallankumoukseen, mikä valtava päämäärä ja siihen pyrkiminen hämärtää ajattelun. Edelleen löytyy joitain uskovaisia, jotka ylistävät Marxin lisäarvoteoriaa aikaamme sopivaksi. Ei sovi esim. länsimaihin lainkaan, koska ns. hyvinvointiyhteiskunnat monin verotus-, tulonjako- ja -tasausmenetelmin huolehtivat jokaisesta. Kellikäämme levollisesti hyvinvoinnissamme.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Sosialismi onkin siitä ainutlaatuinen, että se on ainoa iso talousteoria, joka on todistettu oikeasti vääräksi.

Jyrki Paldán

Mitkä ovat muut isot talousteoriat?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Onko mikään talousteoria toiminnut puhtaasaan muodossaan? Taitaa olla jonkunnäköinen sekajärjestelmä ainoa toimiva ja silloinkin sen järjestelmän moottoreita on välillä rasvattava.

Jore Puusa

Minä laulan ilolla ”alas punakaarti” ja se tulee suoraan sydämestäni.
----------
Jeps..kaltaisesi tappoivat 32000 punakaartilaista muunmuassa nälkään ja murhasivat heitä läjäpäin esim. Tammisaaressa 1918. Joten olette onnistuneet hienosti.
-
Oletko tullut ajatelleeksi noin yleensä vasemmistosta että he saivat aikaan ilmaisen koulutuksen ja terveydenhoidon, suuren määrän sosiaali- ja työaikalakeja -- joita sinäkin olet riemumielellä käyttänyt.
Noita lakeja kaltaisesi äärioikeistolaiset 60 ja 70 luvulla raivokkaasti vastustivat. Onko kiva puraista antavaa kättä?
-
Persujen hätä on suuri. Puolue syöksyy ja romahtaa tai jakautuu kahdeksi. Painutte sinne 4 % minne kuuluttekin. Niinpä näitä typeriä ulostuloja riittää seuraavat kaksi vuotta aamusta iltaan, että edes joku kannattaja jäisi. Ressukat.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Aivan kuin pitäisi tuntea jotian sympatiaa vapaussodan aloittaneita kohtaan? Sitä ei minulta heru. Ei nyt eikä huomenna.

Heivaa anakronismisi sinne minne se kuuluukin.

Olkoot persuilla mikä tahansa hätä, kommunismin puolustaminen on yksi maailman ala-arvoisimmista ulostuloista mitä voi tehdä.

Jore Puusa

Kunhan muistutin - että olet vasemmistolaisten aikaansaannoksena saanut vajavaisen kirjoitustaitosi ja ilmaisen terveydenhuollon.
-----
Aivan kuin pitäisi tuntea jotian sympatiaa vapaussodan aloittaneita kohtaan? Sitä ei minulta heru. Ei nyt eikä huomenna
-----
Yli 30 000 joukossa oi satoja naisia suurin osa keittäjiä ja sairaanhoitajia ym... ja lapsia - joita teloittelitte, eikö heru heillekään?.
Sinähän se melkoinen setä olet, ei ihme että olet persu, siellä eduskuntatyössäni olen aina viimeiseksi nähnyt inhimillisyyttä. Eppäilen että tuolla tavalla pääset suuremmaksi päättäjäksi - vaikka kova yritys on.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #20

Tämä oli uutta, en tiennytkään että vasemmistolaiset olivat vaikuttamassa jo 1850-luvulla, kun kansakouluja alettiin perustaa Suomessa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansakoulu
----
Eikä terveudenhuolto ole ilmaista Suomessa. Tämän kertoi minulle eräs vanhempi lääkäri, joka oli terveyskeskuslääkärinä silloin kun nämä perustettiin. Hänen luulisi tietävän.
----
Vapaussotaan/veljessotaan/sisällissotaan en ota kantaa, en ollut edes syntynyt silloin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Puhuin 13.5. Voitonpäivän juhlassa Helsingissä Kirjan talossa. Tässä pieni ote puheesta.

"Meillä Suomessakin yritetään vähätellä ja vääristellä Neuvostoliiton, Neuvostokansan, maan Puna-armeijan ja kommunistisen puolueen uhrauksia ja saavutuksia fasismin ja natsi-Saksan kukistamisessa. Samaa vähättely ja jopa syyllistäminen koskee suomalaisia antifasisteja, kommunisteja ja rauhanvoimia.

Näin ei ole vain Suomessa. Euroopassa ja EU:ssa on voimia, jotka ovat nostaneet 9.5. Voitonpäivän kilpailijaksi esimerkiksi 8.5.1945 tehdyn Elben sopimuksen ja EU:n Eurooppa-päivän.

Kuten tiedämme, Saksan lopullinen antautuminen tapahtui 9.5. 1945 kolme minuuttia yli puolen yön Berliinissä. Antautumisasiakirjan Neuvostoliitolle allekirjoittivat Saksan asevoimien yliesikunnan päällikkö marsalkka Keitel, suuramiraali Friedeburg ja kenraalieversti Stumpff. Neuvostoliiton puolesta antautumisasiakirjan allekirjoitti ja otti vastaan marsalkka Georgi Zhukov.

Tuo 9.5. antautumisasiakirja oli myös Suomelle ja kaikille työtätekeville uuden ajan alku. Kommunistit, rauhanvoimat ja naapuriystävyyttä kannattaneet demokraattiset järjestöt saivat lailliset toimintaoikeudet."

Koko puheeni luettavissa osoitteessa http://www.ktpkom.fi/ajankohtaista/voimat-kokoon-u...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Marxilla ja Engelsillä oli toki joitakin hyviä ja luultavasti varsin radikaalejakin ideoita 1800-luvun puolivälin mittapuulla mitattuna. Mutta näiden unelmoijafilosifien ongelmana on aina ollut se, että he eivät ota huomioon ihmisluontoa. Ihmiset kun tuppaavat haluamaan valtaa ja rikkuta, joten järjestelmä, oli se mikä hyvänsä, tuppaa korruptoitumaan. Ja marxilaisessa talousjärjestelmässä on muutonkin paljon ongelmia. Ja diktatuuri vain edellyttää kovina otteita. Pehmot eivät siinä pärjää. Tämä sitten aiheuttaa sen, että olemme nähneet Stalinin, Maon ja Pol Potin kaltaisia hirmuhallitsijoita. Ja myöskin ollaan nähty, miten huono vaikutus Hoxhalla, Ceaucesculla ja Kim-dynastialla on.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Hyvä kirjoitus Matti kommunismin syövästä. Minkään muun ideologian nimissä ei ole murhattu niin plajon ihmisiä. Ketä tämän kiistää, hävetköön, kun asettuu moraallisesti kurhaajien puolelle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kapitalismi tappaa edelleen vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä nälkään. Maailmassa on ruokaa enemmän kuin tarpeeksi, mutta sitä ei jaeta tarpeen mukaan, vaan se myydään eniten tarjoavalle. Toisin sanoen nuo nälkäkuolemat johtuvat kapitalistisesta talousjärjestelmästä.

Joku on väittänyt, että kommunismin uhreja on historian aikana kertynyt noin 100 miljoonaa. Vaikka tuo olisi totta, se olisi varsin vähän verrattuna kapitalismin uhreihin, joita on pelkästään vuosituhannen vaihteen jälkeen kertynyt jo noin 150 miljoonaa, ja tappaminen jatkuu edelleen samalla tahdilla kuin toisessa maailmansodassa tapettiin ihmisiä.

Toimituksen poiminnat