Herra Haapala

Etninen profilointi on hyväksyttävää

Harry Bogomoloff lähti sohaisemaan kusiaispesää esittämällä aiheellisen huolen vieraista ihmisistä. Ja tottahan toki suvaitsevaisto ärähti kuin vegaani jauhelihaa nähdessään, jopa itse Kokoomuksen sisältä. Balkanmakkarat eivät koskaan aiheuta ongelmia ja sellainen luulo on silkkaa rasismia. Mutta miksi näiden arkihavaintojen pohjalta tehtyjen johtopäätösten tekeminen on niin ikävää?

Suvaitsevaistolla on vaikeuksia käsittää, että ihmisiä voidaan arvioida niiden ulkonäön perusteella – ja kamalinta on tajuta se, että etnisyys näkyy myös ulkonäössä. Kyllä ihmiset aina muuttavat käyttäytymistään kohdatessaan poikkeuksellisen ihmisen tai ryhmän, se on normaalia itsesuojeluvaistoa. On aivan validia päättelyä, jos yleisesti tiedetään tietyn ihmisryhmän todennäköisesti aiheuttavan ongelmia ja siitä vetää johtopäätöksen, että havaittu pienempi joukko saman ryhmän ihmisiä voi myös aiheuttaa ongelmia. Tavallisten ihmisten, olivatpa ne pääkaupungin valtuuston varapuheenjohtajia, harjoittama etninen profilointi on hyväksyttävää.

Tämä suvaitsevaisten hyvesignalointi on päätynyt jopa lainsäädäntöömme asti koskemaan viranomaistyötä. Vaikka toistaiseksi yksittäinen kansalainen voi tehdä deduktiivista päättelyä ympäristössään, sitä ei sallita poliisien toiminnalta – jos päättelyn kohteena on ulkomaalaisen näköinen henkilö.

On yksinkertaisesti typerää lainsäätäjiltä lähteä rajoittamaan ulkomaalaisvalvonnan toteutumista karsien sen kaikista tärkeimmän välineen, eli etnisen profiloinnin. Jo muutaman vuoden voimassa ollut säädös on ilmeisesti todettu jopa poliisien taholta hölmöksi, koska etnisen profiloinnin kieltoa tosiasiallisen julkisen vallan käytössä ei monessa tapauksessa noudateta.

Säädös itsessään rajoittaa poliisin toimintaa kohtuuttomasti siltä osin, kun sitä noudatetaan. Siinä on jo koomisia piirteitä, ettei ulkomaalaislain määräyksiä voi toteuttaa yleensä kaikista itsestään selvimmän asian kohdalla, eli että joku näyttää ulkomaalaiselta. Etnisyys vaikuttaa ihmisen ulkonäköön ja profiloinnin kannalta se on oleellinen ominaisuuspiirre ihmisillä. Luojan kiitos, että suvaitsevainen hurmos ei mennyt niin pitkälle, että profilointia ei oltaisi voitu tehdä laillisesti arvioimalla ikää ulkonäön pohjalta. Poliisin toimivien keinojen rajoittaminen suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisen hekuman tieltä ei ole mitenkään hyväksyttävää. Ulkomaalaisvalvonnan toteuttamista ei tule rajoittaa lainsäädännössä. Olisi parasta, että tämä Alexander Stubbin ja Päivi Räsäsen kosto poliiseille korjattaisiin pois päiväjärjestyksestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Varmaan kätevää kun pystyy päättelemään ulkonäöstä ihmisten poikkeuksellisuuden.

Toinenkin persu, Sanna Antikainen, kertoi näillä palstoilla pystyvänsä ulkonäöstä tunnistamaan meidät maahanmuuttajat. Kai tuota kykyä voi johonkin hyödylliseenkin käyttää.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Se on erittäin kätevää.

En tiedä miten nykylääketiede toimii, mutta suosittelen sinua hakemaan jonkinlaista apua agnosiaan.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Henkilöön käyvä haukkuminen on persuille hyvin tyypillistä, mutta kertoo enemmänkin heistä itsestään kuin kanssakeskustelijasta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #11

#11

> Henkilöön käyvä haukkuminen on persuille hyvin tyypillistä......

ooo

Joskus vertailtiin Timo Soinia ja Veikko Vennamoa. Sanottiin, että Vennamo haukkui ihmisiä, Soini asioita

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala Vastaus kommenttiin #11

Sinä puhut minun (meidän) kyvyistä, minä puhun sinun kyvyttömyydestä.

Lopeta se vikinä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #34

Totta on, etten osaa nähdä kanssaihmisistä kuka heistä on "poikkeava", maahanmuuttaja tai ulkomaalainen. Se kyky minulta puuttuu.

Täällä USA:ssa on tapana että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, mutta Suomessa näyttää ihmisen ulkonäkö määrittävän heidän arvonsa.

Kerrotko vielä missä se "vikinä" ilmenee?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#1:
Helsingin seudulla on saatu kiinni useampiakin omakotitaloihin murtautuneita koplia joiden toimintapapoihin on kuulunut tarkkailukierrosten tekeminen. Ovat tehneet muutaman päivän keikkamatkoja ja poistuneet sen jälkeen nopeasti maasta. Kiinni on saatu ainakin romanialaisia, albanialaisia ja georgialaisia koplia. Tällaisen asian ymmärtäminen voi olla tietysti hiukan vaikeaa Salakarille.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Kerropa mikä sinulle itsellesi oli vaikeaa tuossa asiassa. Minä ymmärsin hyvin.

Henkilöön käyvä haukkuminen on persuille hyvin tavanomaista mutta kertoo enemmänkin heistä itsestään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #12

No et kyllä näyttänyt ymmärtävän, että Bogo varoitteli porukasta, joka vaikutti siltä, että kyseessä saattaisi mahdollisesti olla tiedusteluretkelä oleva murtokopla. Ja tuo persuista höpöttelykin menee minun kohdallani vikaan.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #14

Et tuossa kommentissasi puhunut mistään "Bogosta". Kerroit vain että Helsingissä on saatu koplia kiinni. Sellainen on helppo ymmärtää.

Suomessa nähtävästi ollaan siirtymässä järjestelmään jossa ihmiseltä vaaditaan kävelylleen "ilmeinen syy". Tai sitten tuo sääntö koskee vain meitä maahanmuuttajia ja turisteja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #39

Et siis lukenut edes blogia. En ole hämmästynyt. Et myös ymmärrä mitä eroa on vihjeellä "pitäkää silmänne auki" ja kävelykiellolla. En ole tuostakaan yllättynyt.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, kysymys ei ole siitä, pystyykö (etnisellä) profiloinnilla tunnistamaan 100% varmuudella kuka on ulkomaalainen ja kuka ei, vaan kysymys on todennäköisyyksistä.

Uskallanpa väittää, että jos Suomessa tarkistaa kadulla paperit sadalta Salakarin ja sadalta Ali Jahangirin näköiseltä tyypiltä, niin jälkimmäisessä otoksessa on hyvin suurella todennäköisyydellä tuntuvasti enemmän ulkomaalaisia.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Tuossa Haapalan viestissä ei ollut ymmärtääkseni kyse tarpeesta havaita "ulkomaalaisuus" vaan "poikkeuksellisuus". Mutta ulkomaalaisuuden selvittämiseksi toki tarvitaan jotain aivan muuta kuin ihmisen ulkonäkö. Esimerkiksi heidän passinsa tai muu tunniste. Turisteillakaan ei sellaista ole aina mukana, mutta Suomessa nähtävästi on nykyoloissa pakko, myös uidessa.

Ja uskalluksesi meni pieleen ainakin siltä osin että minulla on tosiaan USA:n passi mutta Alilla tietääkseni Suomen.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Jos etsitään afrikkalaistaustaista, niin silloin kannattaa etsiä afrikkalaisen näköistä. Ja se ei ole kovin vaikeaa. Turha silloin on pellavapäisiltä kysyä papereita.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Eräs hyvä eteläafrikkalainen ystäväni sekoitetaan helposti suomalaisiin. Toisaalta tummaihoisia suomalaisiakin voi joskus sekoittaa "balkanilaisen näköisiin".

Eiköhän sovita että tässä Bogon tapauksessa on kyse vain puhtaasta ulkonäköön perustuvasta syrjinnästä. Ihmettelen että Kokoomus on puolueena lähtenyt tälle linjalle.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Niinpä, Jenkkiuutisessa kerrotaan, että poliisi etsi white male, black minor boy, aisian female, latino jne.

Suomessa ei ole enää rotuja ja sukupuolia, sen sijaan etsitään sininen pipo, jonkun väriset farkut tai Adidas tossut.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Kun meillä etsitään pahoinpitelijää, niin poliisi kertoo pahoinpidellyn tuntomerkit. Todistettavasti.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Korjatkaa jos olen väärässä, ymmärsin, että Bogonolof asuu alueella missä on paljon suurlähetystöjä, joten alueella liikkuu taatusti monen näköistä ja väristä ihmistä. Tuskin kyseessä oli niinkään ihonväri kysymys kuin se, että henkilöt vaikuttivat muutenkin epäilyttävältä.

Sinänsä minulta ei heru sympatiaa kyseistä henkilöä kohtaan. Onhan hän puolueessa joka on vankimpia vapaan liikkuvuuden kannattajia.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Kyllä ne suurlähetystön ihmiset Suomessa saavat osansa näistä ennakkoluuloista ja nyrkiniskuista. Siitä pitävät kadulla vellovat S.O.O. joukot huolen.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Mie oon ollu nuorena killenä Kreikassa pari sesonkia sisäänheittäjänä viinakaupassa.
Etnistä profilointia tuli tehtyä kokoajan sillä kansallisuuksissa on isoja eroja ostamisen suhteen.
Ja kyseessä oli työhön kuuluvaa profilointia, ihan niinkuin poliisillakin.
Työhön kun oppi niin esimerkiksi pukeutumisesta etc. pysty päätteleen jo jotain, kuin myös naamasta.

Esim suomalaiset ja saksalaiset ovat ainoita jotka käyttää sandaaleiden kanssa sukkia... ^^

Ps. Juutalaisilla tuli kaks kertaa viikossa laiva Israelista meidän satamaan, ja he eivät saaneet viedä laivalle alkoholia.
Jutkut tuli kuitenkin aina kyselemään hintoja dollareina ja haaskaamaan mun aikaa... Laitoin aina 3-6$ lisää hintaa ku tein heille hinta muunnoksen, sillä niistä pääsi aina hyvin eroon "ku tajusivat että koitan kusettaa heitä..." ^^

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Varsinainen kummallispoliitikko tuo Bogolomoff. Olen ennenkin ajatellut sen lausunnoista, että sen paikka olisi oikeastaan persuissa, mutta mikäpä rotta uppoavaan laivaan hyppäisi.

Minkä värinen on muuten balkanintumma? Valkoihoisiahan Balkanin pojat ovat, usein jopa sinisilmäisiä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Itseasiassa, kun olin Kosovossa rauhanturvaajana, niin kyllä aika nopeasti oppi albaanit, serbit ja romanit erottamaan toisistaan. Etninen profilointi oli erittäin tärkeää, sillä säästettiin ihmishenkiä.

Toni Rintala

"Etninen profilointi oli erittäin tärkeää, sillä säästettiin ihmishenkiä."

Näin juuri! Itsesuojeluvaisto!
Toiset sairastaa ksenofiliaa.

Sukeltaessa etelän vesissä kannattaa olla profiloiva. Mitä kauniimpi tai näyttävämpi eläin tulee vastaan, sen vaarallisempi se yleensä on.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Epäilemättä serbit oli helppo tunnistaa, ne kun olivat paitsi pitkiä myös tappajia. Ja romaneja näkee Suomessakin, kyllä kaikki ne tunnistaa. Sen sijaan albanialaiset ovat aika saman näköisiä kuin me.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #17

Meidän tehtävänä oli kyllä suojella serbejä albaaneilta. Toki serbit syyllistyivät julmuuksiin sodan aikana, kun olivat voitolla, mutta Naton ajettua serbijoukot Jugoslavian puolelle ja KFOR:n tultua paikalle albaanit ne niitä murhia tekivät.

En sinänsä ota kantaa siihen kumpi oli "paha" osapuoli, sisällisodassa julmuuksiin yleensä syyllistyvät kaikki.

Eivät serbit minulta mitään erityistä sympatiaa saa, mutta aikamoista kansanryhmää vastaan kiihottamista tuollainen kokonaisen kansanryhmän tappajiksi leimaaminen on. UCK muuten kiihotti terroritekoihin juuri noilla sanoilla. Mitäköhän puoluetoverisi Hokkanen on mieltä kirjoituksistasi?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #19

Joo, kyllähän se kaikilla lähti lapasesta. Mutta kyllä se Milosevic varsinainen kansankiihottaja oli. Se aloitti levittämällä valheita siitä kuinka albaanit hakkaavat serbejä (he eivät hakanneet ketään) ja valheet upposivat kansaan kuin kuuma veitsi voihin. Kyllähän nuo albaanitkin toki kiihtyvät nollasta sataan hetkessä jos aihetta ilmenee, pieni pohjoismainen viileys ei tekisi pahaa kenellekään. Eipä sen puoleen, ei siitä pohjoismaisesta viileydestä ollut sata vuotta sitten tietoa Suomessakaan.

Romaneja ja juutalaisia on aina vainottu, koska he eivät ole vastoinkäymisten uhallakaan halunneet sulautua valtakulttuuriin vaan ovat säilyttäneet pateettiset ja ylpeät heimopiirteensä. Juutalaisia ei tosin tainnut Jugoslaviassa juuri olla.

Kuka Hokkanen? En nyt äkkiseltään muista, että kukaan Hokkanen olisi kirjoituksiani kommentoinut, joten en osaa vastata tähän kysymykseen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kyllähän sinunkin ulkonäöstäsi voi päätellä vaikka mitä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tuosta etnisestä profiloinnista on varmasti hyötyä. Etenkin kun muistaa että suomalaiset, virolaiset, venäläiset, latvialaiset ja liettualaiset rikolliset kiertelevät siellä sun täällä kartoittamassa hyviä kohteita.

Näkyvimpiä ovat luonnollisesti suomalaiset, koska heitä on eniten. Ovat työnantajaltanikin vieneet tuotteita eri puolella Suomea ihan ammattimaisesti.

Ulkomaanelävät ja kotomaan romanit eivät ole koskaan vieneet mitään työnantajaltani, minulta, perheeltäni tai sukukulaisltani.

Toni Rintala

"kotomaan romanit eivät ole koskaan vieneet mitään työnantajaltani"

Onneksi olkoon.
Mulla, ja monella muulla, on hiukan erilaisia kokemuksia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Joo, tuota tietoa kannattaa levittää. Onhan se paljon tärkeämpi tieto kuin se että eniten Suomessa rikoksia tekevät kantasuomalaiset. Etenkin omaisuusrikoksia.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #20

"Onhan se paljon tärkeämpi tieto kuin se että eniten Suomessa rikoksia tekevät kantasuomalaiset"

Kyse on todennäköisyyslaskennasta. Jos joka kolmas X-ryhmän edustaja on vilppipuuhissa ja vain yksi tuhannesta suomalaisesta, niin eroa on.. Tietysti lisäksi suomalaisia hörhöjä pitää osata tunnistaa myös ;)

Jos näet yhden hiipparin, joka on ryhmää X, on hän paljon todennäköisemmin aiheuttamassa ongelmia.

Profilointi ei ole vakuutus. Se on todennäköisyyksillä pelaamista, joka on siis järjen käyttöä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #21

Onneksi osaan laskea todennäköisyyksiä. Niinpä minun ei tarvitse harrastaa etnistä profilointia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

Mitä pienemmästä ryhmästä on kyse, sitä varovaisempi tulee yleistysten tekemisessä olla. Kaikki lesbot eivät osaa laulaa eivätkä kaikki homot käytä huumeita.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Perssuomalaista totuutta taas kerran, vieläkö joku ihmettelee, että persuista puhutaan yhden asian puolueena.

Olen toisaalta iloinen, että persuta hajosivat ja Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi, näin tuli varmistettua se, että persut eivät pääse eduskunnassa enää hallituksessa oikeisiin asioihin vaikuttamaan.

Kiitos siis kaikille persuille, että Halla-ahon valitsitte, pelastitte samalla koko Suomen vahingollisesta politiikastanne.

Näillä blogeilla kun ei ole mitään merkitystä, eikä arvoa, niistä vaan näkee sen, että kirjoittajalla ja osalla kommentoijista ei ole enää aikoihin olleet kaikki inkkarit kanootissa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

"kaikki inkkarit kanootissa"

??

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Kulttuurista appropriaatiota. Ehtaa sortoa.

Toni Rintala

"kaikki inkkarit kanootissa"

Eikös näistä kommenteista saa nykyään kengänpohjaa? ;)

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ruotsissa Ruotsidemokraatit on suljettu yhteistyön ulkopuolelle. Tuloksena on ollut se, että paikallinen Kokoomus ja demarit ovat ryhtyneet harjoittamaan SD:n vaatimaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Sama tulee tapahtumaan Suomessakin ennen pitkää. Silloin sitten harjoitetaan persujen politiikkaa, niin hallituksessa, kuin oppositiossakin. Sitten saadaankin lukea Ritalalta useampi itkuvirsi päivässä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Näyttäisi siltä, että SPR on jo pitkään havainnut veripalvelussaan hyväksyttävän tarpeen etniseen profilointiin?
https://www.mediuutiset.fi/uutiset/veripalvelu-kai...
"Sen sijaan afrikkalaistaustaisilla henkilöillä esiintyy Veripalvelun mukaan sellaisia harvinaisia veriryhmiä tai veriryhmäyhdistelmiä, joita ei käytännössä löydy suomalaistaustaisessa väestössä."

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kyllä ainakin siinä kaupassa missä vaimo on myymäläpäällikkönä hävikki pienenee huomattavasti ton etnisen profiloinnin ansiosta. Aina kun kauppaan saapuu vaikkapa kansallispukuisia niin heille laitetaan aina kaksin kappalein henkilökohtaisia asiakaspalvelijoita. Kiitoksena siitä nämä suuttuvat, huutavat "R" sanaa ja joskus jopa räkivät henkilökunnan päälle.
Ja taas kerran ritala ei keksinyt ite aiheesta mitään kommentoitavaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hirveän monet äänestävät Bogomoloffia ilman järkevän tuntuista syytä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Kilpailee siis Vihreiden kanssa samoista äänistä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kaikkihan niin tekevät. Jokaisella on vain yksi ääni.

Et muuten vielä kertonut, kuka on se Hokkanen vai mikä lie, jonka mielipide kirjoituksistani jostain syystä näkyi sinua kiinnostavan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #43

Etkö muka oikeasti tiedä puolueesi vihapuhepoliisia? Kyllä tuo sinun kommenttisi oli ihmisryhmää erittäin negatiivisesti leimaava. Sellaisia kommenttejahan vihapuhepoliisit etsivät.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #44

No enpä tosiaan tiedä. Anna sille vihje jos se helpottaa oloasi.

Toimituksen poiminnat