Herra Haapala

Turvevimmaan on varaa

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari pamautti 22.7. verkkosivuillaan mielipiteen, joka ei yhtään yllätä kaikessa järjettömyydessään. Kari on masentunut siitä, että tänä kesänä turvetta saadaan nostettua hyvin paljon verrattuna edellisiin vuosiin. Hänen vaatimuksena on ”pysäyttää turvevimma ja lopettaa turpeen energiakäytön”.

Emma Karin mielipide ei sikäli tarjoa mitään uutta Vihreiden rintamalta. Koko liike on johdonmukaisesti vastustanut kotimaista energiatuotantoa suomalaisilla polttoaineilla. Maassamme on runsaasti saatavilla ”ruskeaa kultaa”, eli turvetta. Vain maailman hölmöin kansa olisi hyödyntämättä sitä energiakäyttöön ja moneen muuhun soveltuvaan tarkoitukseen. Suomen pinta-alasta kolmasosa on suota ja turvemaata. Turvemaista vain 0,8 % on energiakäytössä. Suojeltuna taas on 13,2 %. Tuskin tarvitsee laskinta päästäkseen lopputulokseen, että Suomessa on enemmän suota suojeltuna kuin turvetuotantoalueena.

Turpeen poltosta syntyy hiilidioksidipäästöjä, sitä ei voi kiistää. Mutta turvesuon jälkikäyttö kompensoi tätä erittäin hyvin. Tuotannon loputtua se voidaan muuttaa metsäksi, pelloksi, kosteikoksi tai uudelleensoistettavaksi. Kukin tapa sitoo hyvin hiilidioksidia ja kaksi jälkimmäistä ovat erityisen hyviä luonnonhoidon kannalta.

Puun polttaminen energiakäyttöön tarvitsee turvetta ja päinvastoin. Pitääkö puunkin energiakäyttö lakkauttaa Vihreiden vaatimusten seurauksena? On suorastaan idioottimaista rahdata kaukomaista kivihiiltä, kun omia raaka-aineita on hyvin käytettävissä.

Kehtaan sanoa, että maallamme on yhä hyvin paljon varaa ”turvevimmaan”. Vastuullinen turvetuotanto hyödyntää erittäin hyvin suomalaisia luonnonvaroja energiakäytössä ja työllistää lukuisia ihmisiä suoraan ja välillisesti. Alueellisesti näin merkittävää toimialaa ei tule kavahtaa. Turveurakoitsijat ovat leipänsä ansainneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Puun polttaminen energiakäyttöön tarvitsee turvetta ja päinvastoin."
Tuota en ihan ymmärrä. Mutta olenkin minä ja pidän turvettakin fossiilisena polttoaineena.

"Tuotannon loputtua se voidaan muuttaa -- uudelleensoistettavaksi."
Kauanko tuo uudeelleensoistaminen kestäisi?

Tapio Lehtimäki

"Aito" fossiilinen polttoaine, kuten öljy tai kivihiili ei ole kasvatettavissa takaisin nykyisille esiintymäpaikoilleen. Ne eivät käytännössä uusiudu ikinä, toisin kuin turve - joka tosin sekin uusiutuu sangen hitaasti.

Nyt poltettava turva on keskimäärin 3000 vuotta vanhaa, kivihiili puolestaan 300 000 000 vuoden ikäistä.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala

Turpeen ja puun seospoltosta voi valaisevasti lukea osoitteesta http://turveinfo.fi/kayttotavat/energiakaytto/turv...

Uudelleensoistamisella on pitkäaikainen prosessi, mutta sillä on näkyviä tuloksia jo muutamassa vuodessa, jolloin se alkaa muistuttaa nuorta suota.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Matti. Pidin. Tilivelvollisuus, tekemisistämme, kuin tekemättä jättämisistämme, on "ylöspäin." Eteenpäin, näin. Siunaten Lasse.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Meillä on puuta ja aurinkoa. Hyödynnyetään niitä.
Jättäkäämme suot koskemattomiksi. Suot ovat pohjavesiemme filttereitä ja vesivarantoja.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Minä olen nyt niin kaukana vihreistä kuin olla voi. Kannatan nimittäin kaikkea teollista toimintaa ja olen valmis hyväksymään sen edut kohtuullisesti turvaavaa lainsäädäntöä ja toiminta.
Turpeen ja metsän poltto on kuitenkin yksiselitteisen vahingollista jos koko ketjun toimintaa riittää kyky perehtyä todellisuudessa eikä oman etujärjestön propagandajulkaisuja ja tilastoja lukiessa.

Puuta voidaan kyllä polttaa siivous puun osalta kotitarve klapina ja hylky puuna metsäteollisuuden omissa kattiloissa. Sen sijaan puun ja turpeen avulla toimivia kaupallisia sähkö ja lämpölaitoksia ei pitäisi ollakaan. Puun polttaminen kun on se kaikkein viheliäisin ja matalimman jalostuksen tuote mistä tahansa puumateriaalista. Turvetta taas ei teollisesti käytä yksikään toinen teollisuusvaltio siksi että sen hirmuiset haitat on muualla tunnistettu ja hyväksytty jo kymmeniä vuosia sitten

Perussähkön tuotannosta ydinvoiman osuutta pitäisi edelleen kasvattaa ja siihen onkin hyvä mahdollisuus jos siirrytään suuremmista laitoksista ns moduulilaitoksiin joita voidaan sijoittaa pitkin maata. Uraani ja Torium löytyisi kotimaasta vaikka joutuisi polttoaiesauvaksi jalostus kierroksen ulkomailla käymäänkin.

Ydinvoiman ohella liikenne voitaisiin merkittävällä saastevähennyksellä ohjata maa-ja biokaasuille. Biokaasu kaiken lisäksi kotimaista ja sitä olisi paljon tuotettavissa. Samaa kaasua voisi käyttää risun sijasta pienlämpölaitoksissakin ja erityisesti nopeasti käynnistettävissä huippu voimaloissa tai suoraan kaasu turpiini - HRSG kattila combined Power and Heat kattiloissa

Vesivoimaa kun emme voi lisätä, turve ja puu ovat kokonaisuutena pahan saastuttavia eikä niitä missään tapauksessa pitäisi polttaa enemmän kuin se mainittu metsäteollisuuden hylky. Kivihiili sopii halpana ja ikuisesti helposti varastoitavana kriisiajan polttoaineena. Sitä voisi tätä varten olla muutamia huoltoturvallisuus vuoria ja strategisesti sijoitettuja suuria hiilikattiloita kriisin varalle tai jopa talvisesonkina päälle ajettavina rajoitetuksi ajaksi.

Kokonaispäästöt joka tapauksessa turvetta ja puuta vähäisemmät

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Tule, Matti, tutustumaan Saarijärven vesistön tilaan! Latvavesien varsilla ensimmäiset turpeen avokaivokset 30 vuotta sitten!

Maksamme kovan hinnan Jyväskylän Energian ratkaisuista, joita tekemässä mm. Mauri Pekkarinen.

Suuremmat tuhot täällä kuin konsanaan Talvivaaran jäljiltä. Tapahtunut vain hidastetusti, pikku hiljaa...

Toisten ihmisten omaisuuden arvon saa käytännössä omalla elinkeinotoimellaan nollata Vapo ja muut turvetoimijat. Ei virkistysarvoa, myyntiarvosta puhumattakaan omistamallasi rantatontille! Vaihtoarvo 0 EUR: ei kukaan niitä halua ostaa vapaa-ajan tonttimaaksi! Ja mikä on jo rakennetun kesämökin myyntiarvo?

Rantatontit muuttuneet hylkymaaksi mustien, jopa saunavedeksi kelpaamat tomien vesien varsilla!!

Veikko Anttila

Matin kirjoitus on erittäin hyvä. Siihen voi lisätä kysymyksen kriisiajan energiahuollosta. Sìis todellisen kriisin, jolloin Itämeren ja Suomenlahden laivaliikenne pysähtyy. Uskovatko punavihreät todella, että Putin on niin jalomielinen, että toimittaa sähköä ja öljyä todellisen kriisin aikana. Sähkön toimitus loppuu myös Ruotsista ja Norjasta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin kyllähän sitä suomea tarvittaisiin riisua öljyriippuvuudesta nyt kun se on vielä halpaa.

Lähinnä voisi tekojärvien alueelta käyttää turpeet, rakentaa sinne vesivoimaa energian säätöä varten ja sitten laittaa ropeleita

Ihan mitä tahansa suota ei kannata tuhota, se on hyvin lyhytnäköistä touhua.

Toimituksen poiminnat