Herra Haapala

Lappi itsenäiseksi ja viina vapaaksi

  • Lappi itsenäiseksi ja viina vapaaksi

Mikäli hallituksen kaavailema maakuntauudistus epätodennäköisyydestään huolimatta toteutuu, annetaan sitä myötä maakunnille näennäinen itsehallinto. Joidenkin tehtävien siirto kunnilta maakunnalle ei tuo mitenkään aitoa autonomiaa. Päätöksenteko pidetään edelleen etäällä kansalaisista.

Maakunnille annetaan vain hyvin rajalliset mahdollisuudet tehdä alueitaan koskevia päätöksiä. Se ei huomioi maakuntien omaleimaisuutta kuin hyvin kapeasti. Esitettävä maakuntauudistus olisi muodossaan vain hallintohimmeli ja uusi taso luottamustoimipalkkioita varten, joilla rahoitettaisiin pitkälti Keskustan puoluetoimistoa.

Lappi kuin myös muutkin Suomen maakunnat tarvitsevat aidon itsehallinnon. Maakunnilla tulisi olla valtaa asettaa toivottuja säännöksiä tai purkaa niitä ja hallinnoida kunnolla alueitaan. Valtion tulisi osoittaa rohkeutta ja antaa Manner-Suomen maakunnille vähintään Ahvenanmaan kaltainen itsehallinto. Maakunnilla tulisi olla oikeus verottaa, jotta riippuvuus Helsingistä olisi mahdollisimman vähäinen ja itsehallinnon asema turvataan.

Lapin maakunnassa olisi selvää rohkeutta ja kokeilunhalua toimia esimerkiksi Manner-Suomen itsehallinnollisten maakuntien pilottina. Kokeilusta varmasti saadaan hyviä ja rohkaisevia kokemuksia, jonka myötä myös muutkin Suomen maakunnat pääsisivät aidon itsehallinnon piiriin.

Itsehallinto hyödyttäisi hyvin merkittävästi ja erityisesti Lappia. Pitkien etäisyyksien maakuntana olisi tärkeää saada päätöksenteko mahdollisimman lähelle lappilaisia asukkaita – ja vastaavasti mahdollisimman kauas Helsingistä. Se olisi lähidemokratian mukaista ja lisäisi kansanvaltaisuuden määrää. Toimilla voitaisiin kasvattaa Lapin vetovoimaisuutta ja asukkaiden hyvinvointia.

Konkreettisena esimerkkinä sääntelyssä ja taloudessa voisi olla polttoaineverotus. Sen muuttaminen aluekohtaiseksi olisi erittäin hyvä keino palvelemaan Lappia kuin myös muitakin maakuntia. Olisi kohtuullista pohjoisessa, että polttoaineen verotus olisi huomattavasti pääkaupunkiseutua matalempaa.

Lappilaiset tuntevat parhaiten Lapin erityisolosuhteet, joten olisi hyvä pitää etelän päättäjät aiheuttamassa kiusaa vain omilla tiluksillaan.

Saisi viinatkin maitokauppaan, jos ja kun niin haluamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Saamelaisetko lappia sitten hallitsisivat alkuperäiskansana?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Aito itsehallinto edellyttää aidosti omillaan toimeentuloa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ihan mielenkiinnosta, tarkoittaako tuo itsenäisyys myös itsenäisyyttä verotulojen tasausjärjestelmästä?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Esitä tuo sama kysymys Hemmo Koskiniemelle, joka on 'Lapin kultaa ja itsenäisyyttä janoava lapinÄSSÄ'

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Viimeksi esitin sen muistaakseni Kärnälle. Siksi osaankin jo veikata, että tälläkin itsenäisyysmiehellä itsenäisyys tarkoittaa sitä, että saadaan itse päättää omista veroista, mutta verotulojen tasausjärjestelmä toimii niin kuin ennenkin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olen jo vuosia ajanut Lahden itsenäistymistä. Tänne perustetaan sitten kasinoita ja bordelleja, sekä kylpylöitä rikkaille vanäläisille. Minäkin lopetan psykiatrin hommat, ja siirryn sutenööriksi.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Lapin tie itsenäiseen hyvinvointiin ja vaurauteen: Halapa pensa ja lähiviina. Nyt on Persut pohtineet varmaan ihan porukalla.

Toimituksen poiminnat