Lappi itsenäiseksi ja viina vapaaksi

Mikäli hallituksen kaavailema maakuntauudistus epätodennäköisyydestään huolimatta toteutuu, annetaan sitä myötä maakunnille näennäinen itsehallinto. Joidenkin tehtävien siirto kunnilta maakunnalle ei tuo mitenkään aitoa autonomiaa. Päätöksenteko pidetään edelleen etäällä kansalaisista.

Maakunnille annetaan vain hyvin rajalliset mahdollisuudet tehdä alueitaan koskevia päätöksiä. Se ei huomioi maakuntien omaleimaisuutta kuin hyvin kapeasti. Esitettävä maakuntauudistus olisi muodossaan vain hallintohimmeli ja uusi taso luottamustoimipalkkioita varten, joilla rahoitettaisiin pitkälti Keskustan puoluetoimistoa.

Lappi kuin myös muutkin Suomen maakunnat tarvitsevat aidon itsehallinnon. Maakunnilla tulisi olla valtaa asettaa toivottuja säännöksiä tai purkaa niitä ja hallinnoida kunnolla alueitaan. Valtion tulisi osoittaa rohkeutta ja antaa Manner-Suomen maakunnille vähintään Ahvenanmaan kaltainen itsehallinto. Maakunnilla tulisi olla oikeus verottaa, jotta riippuvuus Helsingistä olisi mahdollisimman vähäinen ja itsehallinnon asema turvataan.

Lapin maakunnassa olisi selvää rohkeutta ja kokeilunhalua toimia esimerkiksi Manner-Suomen itsehallinnollisten maakuntien pilottina. Kokeilusta varmasti saadaan hyviä ja rohkaisevia kokemuksia, jonka myötä myös muutkin Suomen maakunnat pääsisivät aidon itsehallinnon piiriin.

Itsehallinto hyödyttäisi hyvin merkittävästi ja erityisesti Lappia. Pitkien etäisyyksien maakuntana olisi tärkeää saada päätöksenteko mahdollisimman lähelle lappilaisia asukkaita – ja vastaavasti mahdollisimman kauas Helsingistä. Se olisi lähidemokratian mukaista ja lisäisi kansanvaltaisuuden määrää. Toimilla voitaisiin kasvattaa Lapin vetovoimaisuutta ja asukkaiden hyvinvointia.

Konkreettisena esimerkkinä sääntelyssä ja taloudessa voisi olla polttoaineverotus. Sen muuttaminen aluekohtaiseksi olisi erittäin hyvä keino palvelemaan Lappia kuin myös muitakin maakuntia. Olisi kohtuullista pohjoisessa, että polttoaineen verotus olisi huomattavasti pääkaupunkiseutua matalempaa.

Lappilaiset tuntevat parhaiten Lapin erityisolosuhteet, joten olisi hyvä pitää etelän päättäjät aiheuttamassa kiusaa vain omilla tiluksillaan.

Saisi viinatkin maitokauppaan, jos ja kun niin haluamme.

mattihaapala94
Perussuomalaiset Rovaniemi

Kansallismielinen ja traditionalistinen johtamistutkimuksen opiskelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu