Herra Haapala

Kaikki blogit puheenaiheesta Lähdevesi

Maailman parhaassa vesipullossa läikehtii raha ja terveys

Juomavesi on vettä, jota voidaan käyttää juomiseen. Juomavesi on talousvettä. Juomavettä valmistetaan pääasiassa makeasta vedestä eli pohjavedestä, joki- tai järvivedestä samoinkuin pullotetaan suoraan myös pohjavesilähteistä.

Makea vesi on monin paikoin erittäin niukka luonnonvara . YK arvioi, että makean veden kulutus on kuusinkertaistunut viime vuosisadan aikana, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin väestönkasvu kyseisenä ajanjaksona. 884 miljoonalla ihmisellä ei ole käytössään puhdasta juomavettä. YK:n yleiskokous linjasi heinäkuussa 2010, että puhdas vesi on ihmisoikeus.

Kansallinen vesistrategia

Sveitsissä päämajaa pitävän Nestlén pääjohtaja Peter Brabeck-Letmathe on jo kauan halunnut luoda vedelle markkina-arvon ja poistaa sen ihmisoikeuksien joukosta. Vihdoin myös Suomessa asia on saanut vastakaikua, ja kukapa muu olisi voinut antaa hankkeelle kasvot kuin Björn Wahlroos.

 

Vesi vanhin voitehista

Viski on tänään ollut kaikkien huulilla. Katsotaanpa hiukan Viskin tärkeimmän raaka-aineen, veden syvyyksiin. 

Vaikka kraanavetemme onkin maailman mittapuulla erittäin puhdasta, on se silti puhdistettu kemiallisten prosessien avulla (se desinfioidaan yleensä joko klooraamalla tai otsonoimalla, joskus myös UV-säteilyllä). Talousveden puhdistaminen on tärkeä prosessi, koska sen avulla voimme jakaa vettä kaikille. Toisaalta siinä piilee myös terveyriskejä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä