Herra Haapala

Kaikki blogit puheenaiheesta Markka takaisin

Itsenäisyyden palauttajat – 1

Tie täyteen itsemääräämisoikeuteen, ja miten itsenäiset valtiot kansallisesti omista asioistaan päättävät.

Käymme kohti kuntavaaleja 2017 – sielläkin on tavoitteena alueellinen itsenäisyydelle otollisempi yhteistyömalli naapurien kanssa. Ennen kuin kerromme omat kuntavaalitavoitteet, ja omalta kohdaltani juuri Helsingin osalta – teemme selkoa miten näemme valtakuntamme asioita ja sinne asetettuja tavoitteita.

 

IN - 40% kansasta tyrmää euron! *

Näyttäisi yhden mielipidetiedustelun pohjalta, että noin 40 prosenttia kansasta haluaa markan takaisin tai toisin sanoen eurosta eroon. On muitakin mahdollisuuksia kuin markka.

Devalvaation tarve

Tällä kertaa aiheena vastaantullut kuva Suomeen tehtävien investointien hintatasosta. Miksi Suomeen ei tehdä investointeja?

1) Koska Suomen kasvunäkymät ovat surkeat, joten investointi, jonka tuotto on kiinni Suomen yleisestä kehityksestä, on kannattamaton.

2) Jos joku aikoo tehdä bisnestä jossain muualla kuin Suomen markkinoilla, vaikkapa valmistaa muttereita ja myydä niitä Saksaan, kannattaa investointi tehdä johonkin halvempaan maahan kuin Suomeen.

 

Suomalaisten mielestä ilman euroa pärjäisimme paremmin

Suomalaisista 44 % on sitä mieltä, että ilman euroa Suomi pärjäisi paremmin. Vain 20 % on päinvastaista mieltä. Nämä paljon puhuvat luvut selviävät tutkimuksesta, jonka Taloustutkimus teki Ylelle. http://yle.fi/uutiset/tutkimus_euroa_ei_hylata_vaikka_se_haittaisikin_taloutta/8545489

SIlti suomalaisten enemmistö uskoo edelleen eurojäsenyyteen, vaikka siitä on vahinkoa Suomen taloudelle. Eurojäsenyyttä kannattaa 54 prosenttia suomalaisista, eurosta eroa haluaa 31 prosenttia.

Valuutta ratkaisee suunnan

Olemme nähneet viime aikoina paljon asiantuntijoiden lausuntoja siitä, että Suomen olisi viisasta lähte ulos yhteisvaluutta eurosta. Useimman asiantuntijan mukaan eurossa pysyminen tietää varmaa ja suurta talouden romahdusta.

Talous on polkenut paikallaan jo muutamia vuosia ja syy on selvä se johtuu siita kun Suomi on osana yhteisvaluuttaa ja meiltä puuttuu kurssiheilahteluiden säätömekanismit toisin kuin niillä mailla joilla on oma valuutta kuten muut Pohjoismaat jotka eivät ole ottaneet euroa käyttöön. He ovat toimineet oikein ja Suomen päättäjät taas ei.

Suomi vietiin "takaoven kautta" rahaliiton jäseneksi

Euroopan talous- ja rahaliitosta päätettiin Maastrichtin sopimuksessa. Siihen sisältyi aikataulu vaiheittaisesta siirtymisestä yhtenäisvaluutta euroon. Sopimuksessa määriteltiin myös kriteerit, joiden tuli täyttyä siinä vaiheessa kun rahaliiton kolmanteen vaiheeseen vuoden 1999 alussa siirrytään ja yhtenäisvaluutta otetaan käyttöön. Sopimuksen mukaan euroon siirtyisivät kaikki ne EU:n jäsenmaat, jotka täyttävät kriteerit. Tanska ja Yhdistynyt Kuningaskunta olivat kuitenkin varanneet itselleen oikeudellisen mahdollisuuden jäädä ulkopuolelle.

Millaisia olisivat Suomen uudet markkasetelit?

Ensinnäkin Kiitos Paavo Väyryselle kansalaisaloitteen käynnistämisestä. Tuossa kansalaisaloitteessa on mahdollista vaatia kansanäänestystä eurosta. 

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

Jotta unelma konkretisoituisi, pyydän ideoimaan millaisia seteleitä omaa rahapolitiikkaa soveltavalla Suomella olisi. Itse olisin valitsemassa aiheiksi suomalaiskansallisia aiheita seuraavasti:

 

Sipilä - mukava trapetsitaiteilija

Analysoin tässä joutessani keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän MTV:n haastattelua tältä aamulta. Käänsin haastattelun sanoman käyttämällä  uusinta Suomi-Sipilä-Suomi- sanakirjaa sillä muuten tavallisen kansalaisen olisi ollut vaikea ymmärtää mitä tämä mukava puheenjohtaja oikein halusi sanoa.

Tehtävä ei ollut helppo; Sipilä on myös äärimmäisen vaikeaselkoinen mies. Hän mm. suositteli reseptiksi uskoa ja riskinottoa. Ensimmäinen ohjeista voisi olla tarpeellinen maalaispastorille ja toinen ehkä trapetsitaiteilijalle.

EU:n ja euron umpikujan myöntää yhä useampi

Suomen ja suomalaisten kannalta vuosi 1994 oli surullinen, jopa suorastaan häpeällinen. Silloin yksipuolisen propagandan seurauksena Suomi päätti liittyä Euroopan unioniin.

Sen jälkeen liittovaltiorakennelmaa on punnerrettu kasaan askel askeleelta.  Mitä pidemmälle on menty, sitä suuremmiksi ongelmat ovat kasvaneet. Nyt olemme kokeneet eurooppalaisen talousromahduksen, eikä putken päässä näy valon kajoa.

Vaihtoehtoja on eurolle ja markan rinnalle

Keskustelu euroon kuulumisesta on hiljalleen vihdoin heräämässä ja leviämässä. Meille euro on ollut vahingollinen hinnat ovat nousset koko ajan niin ruoan, taloustavaroiden polttoaineinen, asumisen sähkön ym. muun suhteen.

Huonointa eurossa on se ettemme voi säädellä euron korkoja tai yleensä mitään mikä kuuluu oman valuutan säätelyihin. Meillä ei myöskään ole omaa itsenäistä keskuspankkia vaan Euroopan keskuspankin haarakonttori.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä