Herra Haapala

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielipiteenmuokkaus

Miten muodostat omat mielipiteesi?

Yritin miettiä joitakin tapoja muodostaa mielipide jostain asiasta

  1. Otat selvää asiaan liittyvistä seikoista jotta voisit tehdä mahdollisimman objektiivisen arvion asiasta.

  2. Sinulla on voimakas tunne siitä mitä mieltä sinun kuuluisi olla ja yrität etsiä asian tiimoilta seikkoja jotka tukevat sitä näkökantaa jota sinä tuntemuksesi perusteella haluat kannattaa.

Mielipiteeseen vaikuttajat

Eduskunnassa lobbailijoista ollaan tänään huolissaan.  Ihan listaa heistä pitäisi pitää  ja listat olla saatavillani.  Helsingissä on monta kuppilaa, kuten Fazerin kahvila.  Tulisiko niiden pitää kirjaa  asiakkaistaan mikäli kansanedustajia tapaavat.  Sitten on vielä Koveron Teboil Tuupovaarassa.  Kansanedustajia sielläkin on näkynyt mielipiteisiinsä vaikuttavien kansalaisten seurassa.

Yle, mielipiteenmuokkaus ja metsälaavu

Nyt kun Yle on ollut sattuneesta syystä tapetilla, on syytä miettiä sen yhteiskunnallista tehtävää perusteellisesti. Tälläkin alustalla Atte Jääskeläisen roolia ja eroa on pohdittu, joten voin itse tehdä pienen mutta mielestäni tärkeän koukkauksen ehkä hieman pienempään ”uutiseen”, joka kuitenkin on merkityksellinen ja myös erittäin pelottava.

Valtamedia jatkaa suomettuneisuuden hengessä

Sananvapauden merkityksestä demokraattisessa yhteiskunnassa aidosti tietoisia päätoimittajia voisi olla vaikea saada esittämään yhteistä periaatelausuntoa. Ellei se rajautuisi siihen, mikä todella oikeuttaa median tehtävän. Mutta Suomi on toista maata. Edelleen vuonna 2017.

Suomen Kuvalehden alamäki

Valitettava trendi. Olen kuulunut useita vuosikymmeniä Suomen Kuvalehden vakijalukijakuntaan. Suomen Kuvalehden jutuista on nähnyt, että toimittajat ovat tehneet taustatyönsä ja että ovat tuoneet asiasta kuin asiasta esiin monipuolisia näkemyksiä.

Käyttöhistoriaa – Krim on meidän

Venäläisen todellisuuden karu kuvaus kuultiin Punaisella torilla. ”Krim on meidän, annat Puolan ja Suomen.”

Tapauksen voisi ohittaa vain muutaman känniläisen käytöksenä, mutta koska huuto kuultiin Krimin palautuksen juhlinnan yhteydessä, huutoihin tuli lisää kaikupohjaa.  Tietenkään ei pidä liioitella. Historia on käyttöä varten.

Yhden totuuden maa

Menin sisään Spasskin puolelta Punaisella torilla. Muutaman käytävän päässä minut otti vastaan presidentin tiedotusosaston Aleksei Gromov. Sain kutsun Kremliin Helsinki-Summitin jälkeen.

Presidentti Boris Jeltsinin ja Bill Clintonin tapaaminen oli ollut Venäjän mediavoitto.

Jo kohtaamisen ajoitus oli merkittävä mielikuvan kannalta. Clintonilla oli jalassa kipsi. Hänet laskettiin Air Force ykkösestä catering-nosturilla. Poikkeuksellisesti Jeltsin ei örveltänyt ja muutenkin venäläiset tuntuivat saaneen mediassa yliotteen.

MH17: separatistimöhläys

Pikku hiljaa alkaa totuus paljastua, kuten pitääkin. Saksan tiedostelupalvelu BND (Bundesnachrichtendienst) on MH17-tuhon tekijöistä täysin varma, näin ilmoittaa luotettava Der Spiegel-lehti ("In einer detaillierten Analyse kommt der Bundesnachrichtendienst zu einem eindeutigen Ergebnis"). Viraston johtaja Gerhard Schindler selosti 8.10 Saksan eduskunnan (Bundestag:in) tarkastusvaliokunnalle tapahtumien kulun, satelliittikuvien sekä tuhopaikalla otettujen kuvien avulla.

Yle haluaa vaikuttaa äänestyspäätökseesi

Ylen-toimittaja yrittää jutussaan saada äänestäjät uskomaan, ettei niitä EU-kriittisiä kannata äänestää. Katsotaanpa vähän ilmauksia ja sanavalintoja:

"Kansallisen päätösvallan alaisista asioista on turha syyttää EU:ta, sanoo Sixten Korkman. Hänen mukaansa kritisoijilla on peiliin katsomisen paikka."

Voi Sinua Sixten, kun lähdit toimittajan metkuun mukaan muokkamaan äänestäjien mielipiteitä! Kritisoijienko mielipiteet olisivat jotenkin häpeällisiä ja heidän pitäisi hävetä? Sitä kai peiliin katsomisella tarkoitit.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä