Herra Haapala

Kaikki blogit puheenaiheesta Turve

150 miljoonaa turvetukeen, 0 euroa hoitajamitoituksen nostoon

Raha on hyvä renki mutta harvinaisen huono isäntä. Siitä huolimatta olemme viimeisen puolen vuosikymmenen aikana siirtyneet kollektiivisesti maailmaan, jossa elämäämme ohjaavat talouden kasvuluvut ja bruttokansantuotteen kehitys. Jos kansantaloudella menee huonosti, niin leikkauslistalla ensimmäisenä ovat kansalaisten tukipalvelut. Mikäli talous taas romahtaa rahanahneiden ja isokenkäisten keinottelun takia, kohdistuvat veronkorotukset ensimmäisenä keski- ja pienituloisiin eikä suursijoittajiin.

Suomi Saksan narussa

Valheilla pestään mustaa valkoiseksi, eli turvetta kutsutaan ruskohiileksi tai ligniitiksi, vaikka turvettahan se ruskohiili on. Ruskohiili on kevytkivihiiltä, eli sillä on heikompi lämmitysteho, mutta korkeampi päästöarvo kuin kivihiilellä.

Siitä huolimatta ruskohiili on nyt suosittua, kokonaisia kyliä siirretään kaivosten tieltä Saksassa.

Hollannissa on luovuttu kaasun käytöstä säätövoimana, kun on edullisempaa ostaa säätövoima Saksasta. Saksassa säätövoima tuotetaan ruskohiilellä, eli turpeella.

Turvevimmaan on varaa

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari pamautti 22.7. verkkosivuillaan mielipiteen, joka ei yhtään yllätä kaikessa järjettömyydessään. Kari on masentunut siitä, että tänä kesänä turvetta saadaan nostettua hyvin paljon verrattuna edellisiin vuosiin. Hänen vaatimuksena on ”pysäyttää turvevimma ja lopettaa turpeen energiakäytön”.

Puhdas hiili - erittäin puhdas hiili

IPCC:n mallinnuksen mukaan ilmasto lämpenee hiilenpolton seurauksena. Mittavia ohjelmia on jo käynnistetty kivihiilen polttamisen lopettamiseksi.

Kivihiiltä voidaan polttaa myös puhtaasti - erittäin puhtaasti. Kaikki ilmastolle haitalliset aineet voidaan ottaa talteen ja hiilidioksidi voidaan kierrättää uusiutuvaksi energiaksi.

polttaminen

Polttaminen

On selvää että turpeen, kivihiilen, puun  ym. polttamista joudutaan jatkamaan liikenteen, isojen investointien sekä tuki ja avustus jäejestelmän takia energian tuottamiseen.

Kuitenkin sitä ei pitäisi lisätä vaan mahdollisuuksien mukaan vähentää koska polttaminen on tuhoamista ja jopa Eu:kin on  huolestunut savukinkun pah-yhdisteistä.

Polttamisesta syntyy savua ja pah-yhdisteitä, minä muistan ajan kun savut tehtiin lehmien lypsyn ajaksi, kärpänenkin tiesi että henki siinä menee jos savuun lentää.  

Muutama esimerkki:

Turve on puhtaasti kansallinen rikkaus

Käyttökelpoiset turvevarantomme ovat tällä hetkellä peräti noin puolet Norjan tunnetuista öljyvaroista. Turve riittäisi tekemään meistä osaltaan energiaomavaraisiakin. Rahassa mitattuna voidaan puhua kymmenien miljardien omaisuudesta ja tuhansista työpaikoista. - Turpeen käyttö ei saa yhteiskunnalta mitään tukia.

Menneen maailman turvepolitiikka ei ratkaise nykypäivän ilmastohaasteita

Olin mukana Pariisin ilmastokokouksessa 2015 vaatimassa kymmenien tuhansien muiden ihmisten kanssa maailman päättäjiä torjumaan ilmastonmuutosta heti eikä kohta.

Pariisin kokous teki viimein jotain sellaista, mitä maailman johtajat olivat vitkutelleet vuosikymmeniä: sopimuksen siitä, että kaikki maat pyrkivät rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Olo on pitkästä aikaa toiveikas.

Satuja ja narinoita

Perjantaina oli Ylen Ykkösaamussa taas satutunti.

Aiheena oli hallituksen torstaina julkistama energia- ja ilmastostrategia, ja kansanedustaja Satu Hassi oli yhtenä keskustelijana studiossa kommentoimassa hallituksen linjauksia. Muutama hänen suustaan yleiseksi karannut väärinkäsitys vaatii toisen näkökulman. Sallikaa tämä narina.

Li Andersson ja poliittinen vesimeloni

Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson otti eilen Maaseudun Tulevaisuudessa kantaa suomalaiseen maa- ja metsätalouteen sekä energiapolitiikkaan. Juttu meni tunteisiin eikä mitenkään hyvällä tavalla.

Työllisyyden nimissä moni on valmis tekemään mitä tahansa.

Kummeksun eräitä tahoja jotka haluavat ajaa energiapaletistamme kivihiilen mahdollisimman nopeasti alas ja samaan aikaan samat tahot haluavat nostaa turpeen suurella volyymilla energiapalettiin kivihiilen tilalle.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä