Herra Haapala

Kaikki blogit puheenaiheesta Pahuus

Ihmisen hyvyys, pahuus, vapaus, liberalismi ja konservatiivisuus

Koska blogin otsikko pitää olla lyhyt ja naseva, se ei voi olla täydellinen, joten muotoilen  otsikon tässä tekstissä nyt uudelleen.

 

  1. onko ihminen luonnostaan hyvä vaikko paha?

  2. voiko ihminen olla vapaa yhteisön sisällä?

  3. mitkä ovat vapauden rajat siinä tapauksessa ettei täydellinen vapaus ole mahdollinen?

  4. mitä on liberalismi?

  5. mitä  on konservatiivisuus?

 

Jannen fasistimummo

Tänä aamuna kuulin Yle radio yhdeltä pitkästä aikaa parhaan puheenvuoron, piiiiitkästä aikaa! Viisaana puhujana Janne Saarikivi, suomalainen kielitieteilijä, joka toimii professorina Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisten kielten laitoksella. Lukekaa itse (linkki alhaalla). Näinä vihapuheiden sekä "vihapuheiden" aikoina kerrassaan kirkasta ajattelua sekä upeata tekstiä, josta allekirjoitan jokaisen sanan.

Kiusaaminen on toisen ihmisen nöyryyttämistä

Pahan sielun ilmentymä, paha silmä, on narsismia suosivan yhteiskunnan yleinen ilmiö. Kateus, ahneus ja itaruus ovat yhtä ja samaa ilmiötä. Itara ahne haluaa kaiken itselleen murskaamalla tieltään muut, kun taas kateellinen haluaa sinisellä tulella polttaa kadehtimansa ihmisen onnen ja ihanuuden. Työpaikkakiusaaminen on yksi hyvä esimerkki sellaisesta ihmisestä, joka on mainittujen pahojen voimien vallassa.

Paha pois silmistä?

Hakaniemen lipunheiluttelijat ovat kirvoittaneet vaatimuksia natsisymbolien kieltämisestä. Olikin mielestäni oikein, että poliisi otti natsiliput pois PVL-ääliöiltä. Ihan mitä tahansa provosointia vapaankaan yhteiskunnan ei tarvitse sietää edes sananvapauden nimissä.

En tiedä, miten hyvän pohjan nykyinen lainsäädäntö antaa natsilipun kaltaisten yleisesti loukkaavien symbolien käytön rajoittamiseen. Jos lipun takavarikointi oli huteralla pohjalla, niin sitten lainsäädännön suomaa pohjaa lienee syytä vankistaa.

Virta vei ammuttujen ruumiit kauas pois teloittajien silmistä

Tonavan rantatöyräällä oleva juutalaisten murhattujen muistomerkki lähellä Unkarin parlamenttia on valmistettu rautaisista kengistä. Itse muistomerkki on noin 30 metriä pitkä, vaikuttava ja kauhistuttava teos, joka muistuttaa meitä ihmisten poliittisesta pimeydestä ja näköalattomuudesta. Ihmiset tuotiin ammuttavaksi rantatöyräälle perhekunnittain ja joukoittain. Rivissä oli miehiä, naisia, lapsia ja vanhuksia. Virta vei ammuttujen ruumiit kauas pois teloittajien silmistä. Kuvassa on miehen, naisen ja lapsen kengät. Tämä kaikki tapahtui hirvittävänä aikana vuosina 1944 - 1945.

Julkisuustyrkyllä ei ole moraalista selkärankaa

 Koska persunuorten puheenjohtaja vaihtuu, uusihan valittiin jo? Yksinkö se Tynkkynen näitä sairaskertomuksiaan saa suoltaa ulos koko järjestön nimissä? Vai onko koko järjestön hallituskin näiden vinksahtaneiden keskitysleirifantasioiden vallassa?

Pahuuden valtakunta

Neuvostoliitto oli jumalaton pahuuden valtakunta.

Kaikki todisteet siitä on pöydällä.  

Miksi pahuuden valtakunta?

Tässä muuta todistus USSR mutaatiosta.

  1. Mikä tarkoitus on valtion johtajalla?
  2. Mikä tarkoitus on pääministerillä?
  3. Mikä tarkoitus on presidentillä?

Onko sen tarkoitus, olla kuin lotto voitto, että voi toteuttaa itseään?

Omaa mielivaltaa?

Mikä on kansan johtajan suhde luonnon oikeidenmukaisuuteen?

Mikä on kansan johtajan suhde maailman kaikkeuden luojaan?

12 vuotta orjana

Eilen Yle esitti tv-ensi-illassa, oikeutetusti, oscar-palkitun 12 years of slave -huippuleffan. Elokuva kertoo Samuel Northupin, tosielämään perustuvan tarinan vapaan miehen sieppaamisesta pohjoisesta, orjuutta lainvoimalla kannattavaan etelään, etelävaltioihin ja vuosista siellä ja harvinaisen pelastumisen takaisin kotiin, vapauteen ja perheensä luo. Elokuva on koskettava tarina toivon säilyttämisestä, mutta erityisesti elokuva sattuu.

Syndrooma evil ja ryhmädynamiikka

Tiede-lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli ihmisen pahuuden tutkimuksesta. Kuinka sivistynyt ihminen muuttuu tappajaksi? Mikä saa tavallisen ihmisen pukemaan vyöpommin ylleen ja räjäyttämään itsensä täyteen ahdetussa linja-autossa? Tiede-lehden artikkeli on käännös New Scientist -lehden artikkelista, joka julkaistiin kaksi päivää ennen Pariisin verilöylyä viime vuoden marraskuussa.

Ympäristötekijöiden vaikutus pahuuteen

Luin Börje Uimosen blogin ”Voiko pahuudesta parantua!” ja siihen liittyvät kommentit, ja tämä aihe ei jättänyt syystä tai toisesta rauhaan.

 

Börje; ” Tämä e-oireyhtymä selittää pitkälle sitä, miksi aikaisemmin ihan terve ja normaalisti käyttäytyvä ihminen hakee itselleen ulkoa annetuista säännöistä ja "loogisista" selityksistä luvan poiketa itselleen luonnollisesta käyttäytymismallista. Tämän takia esimerkiksi natsit saivat aivan tavalliset ihmiset toimimaan massamurhaajina.”

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä