Herra Haapala

Kaikki blogit puheenaiheesta rikkaus

Jos saisin tämän kaiken sanoa!

Jos saisin sen rikkaille, ahneille ihmisille sanoa, millaisessa pimeydessä he elävät. Helppo se on siirtää rahojaan jonnekin paratiisisaarelle ja ahnehtia taskuunsa, vieden tuhkatkin pesästä muilta. Minusta vääryydet tulee tuomita. Kun kristillisyyttä on ajettu alas yhteiskunnassa, niin laittomuus rehottaa. Kukaan ei tuomitse vääryyksiä, taputellaan selkään väärintekijöitä kuin mitäkin sankareita, vaikka oikeasti pitäisi nuhdella ja kovaa.

Miten rikkaita ovat Medvedev ja Putin?


Venäjällä osoitettiin mieltä pääministeri Medvedevin rikkauksia vastaan. Mielenosoittajat katsovat niiden tulleen hankituiksi arveluttavin, kyseenalaisin tai väärin keinoin. Presidentti Putin ei ehkä ole Medvedeviä köyhempi.

Talouslehti Forbesin rikkaiden listoilla kaksikkoa ei näy. Miksi ei? Ovatko Venäjän pääministeri ja presidentti niin ”köyhiä”, etteivät he listalle yllä, vai eikö heidän varallisuudestaan päästä selville?

Vale-emävale-tilasto-tvuutinen

Tänään 16.1. on television kaikissa uutisissa kerrottu Eläketurvakeskuksen ”tutkimuksesta”, jonka mukaan eläkeläiset ovat tänään rikkaampia kuin koskaan aikaisemmin ja köyhyysrajan alapuolella on vain ”pieni joukko” eläkeläisiä.

Miksi raha-asioista ei sovi puhua?

Suomessa vaikuttaa olevan vallallaan laajasti ajatusmaailma, jonka mukaan raha-asioista puhuminen julkisesti ei ole suotavaa, hyväksyttävää tai toivottavaa. Sitä pidetään erikoisena, jos joku tahtoo puhua rahasta tai utelee toiselta henkilöltä tämän raha-asioista tai näkemyksiä rahaan liittyen. Minusta olisi erityisen hyödyllistä ja tasa-arvo edistävää, jos näistä asioista voitaisiin keskustella avoimesti ja rakentavasti. Raha-asioihin liittyvää stigmaa hälventämään ja ihmisten uteliaisuuden tarvetta tyydyttämään ovat tulleet muun muassa vuosittain ilmestyvät julkiset verotiedot.

Hallituksen manipulatiiviset toimet

Ihmisten voimavaroja sekä voimavaroja että tarpeita voidaan 1) kasvattaa tai 2) rajoittaa. Tämä tapahtuu hallitsemalla voimavarojen ja tarpeiden kohteita eli niitä ehtoja, jotka toimivat hallinnan edellytyksinä esim. säätämällä lakeja ja ohjaamalla taloudellisia resursseja. Keinona käytetään poliittista manipulointia (tai manipulaatiota), joka tarkoittaa ihmisten mielten ohjaamista haluttuun suuntaan.

Pieni sana kateudesta.

Minulla on muutama älyköksi kutsumani Facebook kaveri. Kun aikoinani lähetin heille kaveripyynnön, olin erittäin otettu siitä, että he hyväksyivät sen. Mikään ei nosta tällaisen keskivertopulliaisen oman arvon tuntoa, kuin tulla hyväksytyksi itseään älykkäämpään seuraan. Siinä on sekin taka-ajatus, että älykkyys ikään kuin tarttuisi ja sitä toivoo että taloustieteen oppien lailla ylhäältä tippuisi niitä murusia tänne pöydän allekin.

Onko rikkaus peto?

Suurin osa ihmisistä ei tee mitään rikastuakseen. No ehkä sentään haaveilee. Rikastumiseen tarvitaan kuitenkin halu vaurastua, joka sitten ohjaa toimintaa — ja usein 24/7 eli se vie koko käden.  Suurimmalle osalle ihmisiä riittää toimeentuleminen ja sen ohella kaikenlainen muu puuhailu.

Olisikin mielenkiintoista kuulla mitä tapahtuisi, jos ei kannettaisi niin paljon huolta rikastumisesta. Kävisikö todella niin, että päästettäisiin peto irti?

Yksi prosentti pilkkii rahamme

Ranskan talous on deflaatiossa. Espanjassa konkurssiaalto jatkuu ja elpymistä jarruttaa suuret velkataakat.

Rikkaus pois!

Esko Seppänen pohjusti tämän blogin Risto Aallonharjan kanssa. Seppäsen blogi kertoo karutonta tarinaa siitä, miten Suomi on tuhottu ja miten tästä rakkaasta maasta on tehty riistokapitalisin temmellyskenttä, jossa kansa ei oikeuden päivää näe.

Rahaa on

Suomalaiset ovat upporikasta kansaa. Rahaa on kaikille jakaa vaikka millä mitalla ja vielä riittää vähän säästöönkin. Ainakin näin voisi päätellä siitä, kuinka Suomessa rahaa käytetään.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä